Zakonska zaštita srpskog jezika i ćirilice: Počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Zakonska zaštita srpskog jezika i ćirilice: Počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Posebna sjednica Narodne skupštine počela je u podne, na Dan srpskog jedinstva, nacionalne zastave i slobode.

U Prijedlogu zakona koji je Vlada Srpske uputila u Narodnu skupštinu RS navodi se da će svi republički i lokalni organi u Republici Srpskoj, javna preduzeća, škole i fakulteti, kao i privredna društva sa većinski javnim kapitalom i udruženja koja djeluju na nacionalnom i međunarodnom nivou ubuduće u svom radu biti obavezni da upotrebljavaju srpski jezik i ćirilično pismo.

– Republičkim propisima i propisima jedinica lokalne samouprave, u skladu sa posebnim zakonima, mogu se ustanoviti poreske i druge administrativne olakšice za privredne i druge subjekte koji u svom poslovanju, odnosno u obavljanju svoje djelatnosti odluče da koriste ćirilično pismo, što uključuje i korišćenje ćiriličnog pisma u elektronskim medijima i prilikom izdavanja štampanih javnih glasila – navodi se, između ostalog, u Prijedlogu zakona, koga je obrazločila ministarka prosvjete i kulture RS, Natalija Trivić.

U pratećoj Izjavi o usklađenosti ovog zakonima sa pravnom tekovinom EU i standardima Savjeta Evrope navedeno je da ne postoji izvor prava EU koji reguliše materiju ovog zakona. Ali, postoje ostali međunarodni izvori prava, kao što je Konvencija o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasljeća Unesko 2003. Zakon je izradilo Ministarsvo prosvjete i kulture.

Zakon koji reguliše istu materiju danas će biti usvojen i u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

GERB Bojka Borisova pobjednik izbora

M.

U toku hitna akcija u EU: Pozivaju ruske ambasadore

M.

CIK objavio izlaznost na izborima

M.

Ostavite komentar