Zakon o osnivanju alimentacionog fonda ide pred poslanike RS - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Zakon o osnivanju alimentacionog fonda ide pred poslanike RS

Nacrt zakona o privremenom izdržavanju djece, kojim je, između ostalog, predviđeno i osnivanje alimentacionog fonda, danas je razmatrala Vlada RS i uputila ga u skupštinsku proceduru, saznaju “Nezavisne novine”.

“Cilj ovog zakona je podrška Republike Srpske djeci čiji dužnici obaveze izdržavanja ne plaćaju ili neredovno plaćaju izdržavanje, kao i efikasnije ostvarivanje prava djeteta na izdržavanje”, rečeno je “Nezavisnim novinama” iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS.

Kako nam je rečeno, pravo na privremeno izdržavanje od strane Fonda ima dijete čiji dužnik obaveze izdržavanja, na osnovu izvršne isprave, ne izvršava ili djelimično izvršava obavezu izdržavanja, na način da nisu plaćena tri mjesečna obročna davanja i više mjesečnih obročnih davanja izdržavanja u posljednjih 12 mjeseci uzastopno ili sa prekidima, računajući od dana kada je pokrenut izvršni postupak.

Zakonom je, između ostalog, definisano da se pravo na privremeno izdržavanje priznaje djetetu od dana podnošenja zahtjeva Fondu. Novčani iznos privremenog izdržavanja određuje se u visini iznosa određenog  u izvršnoj ispravi, a postupak za ostvarivanje prava na privremeno izdržavanje Fond pokreće na zahtjev zakonskog zastupnika djeteta, ili na zahtjev organa starateljstva.

Nezavisne.

Danas objavljeno

Veliki pozar iznad Igala, vatra se priblizila kućama

V.R.

Francuska postala najveći kupac ruskog prirodnog tečnog gasa: Šta je uzrok?

V.R.

Kineski predsjednik u zdravstvenom riziku

V.R.

Ostavite komentar