26. Juna 2019.

Zakon o obustavljanju Sporazuma o raketama pred Putinom

Big Portal

Savjet Federacije Rusije usvojio je zakon kojim se obustavlja važenje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Sada će zakon biti podnesen na potpis predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, nakon čega će stupiti na snagu. U skladu sa zakonom, predsjednik ima pravo i da donese odluku o obnovi važenja sporazuma.

Ranije je predsjednik Rusije predložio parlamentu da usvoji zakon o obustavljanju navedenog sporazuma.

Јuče je generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg zapretio da će preduzeti mjere ukoliko Rusija ne bude ispunjavala obaveze prema Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, koji je zaključen između SAD i SSSR-a.

Američki predsjednik Donald Tramp ranije je saopštio da Vašington 2. februara počinje proceduru za povlačenje iz Sporazuma o likvidaciji raketa. Predsednik Rusije Vladimir Putin je na to izjavio da će Rusija recipročno odgovoriti na odluku SAD o povlačenju iz sporazuma i takođe obustaviti učešće u sporazumu.

On je rekao i da Moskva neće dopustiti da bude uvučena u skupu trku u naoružanju i dodao da svi predlozi Rusije o razoružanju “ostaju na stolu, a vrata ostaju otvorena”, ali je i naredio da ruski zvaničnici ne iniciraju nikakve pregovore po tom pitanju. Ruski lider je 4. marta potpisao ukaz prema kojem Rusija prekida ispunjavanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare