Zakon o kontroli društvenih mreža: Pretnja postaje stvarnost - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Zakon o kontroli društvenih mreža: Pretnja postaje stvarnost

Vladajuća turska Stranka pravde i razvoja podnela je predlog zakona koji će vlasti omogućiti jaču kontrolu društvenih mreža, prenosi AP i navodi da opozicija strahuje da bi ovaj potez mogao da dovede do veće cenzure u zemlji.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan obećao je da će pooštriti kontrolu nad društvenim mrežama, nakon niza tvitova u kojima su iznesene uvrede na račun njegove ćerke i zeta, pošto su objavili vest o rođenju njihovog četvrtog deteta. Zbog ovih postova, najmanje 11 ljudi je stavljeno u pritvor radi saslušanja.

Predlog zakona koji je predat skupštini primorao bi kompanije sa preko milion korisnika u Turskoj, poput Tvitera, Fejsbuka i Jutjuba, da uspostave formalno prisustvo ili dodele predstavnika u ovoj zemlji koji bi snosio odgovornost pred turskim vlastima kao pravno lice i poreski obveznik.

Kompanija ili njen predstavnik bi takođe bili u obavezi da u roku od 48 sati odgovore na pritužbe o postovima koji krše privatnost i lična prava drugih lica.

Ukoliko zakon bude usvojen, kompanije bi trebalo da izaberu svog predstavnika u roku od 30 dana od dana kada zakon bude stupio na snagu, ili će se suočiti sa novčanim kaznama i smanjenjem protoka brzine podataka do 90 odsto.

Opozicija strahuje da plan vlade ima za cilj da dodatno ograniči pristup društvenim mrežama, kao i mogućnost praćenja nezavisnih vesti i informacija u okruženju u kojem dominiraju provladini mediji.

U Turskoj je već hiljade veb-sajtova blokirano, dok se u zatvorima nalazi najmanje 76 novinara i drugih osoba zaposlenih u medijima.

Razmatranje predloga zakona najavljeno je za sledeću nedelju. Očekuje se da će predlog biti usvojen, zahvaljujući glasovima vladajuće stranke i njenih saveznika.

B92

Danas objavljeno

Huawei nagoveštava Enjoy 20e, sa 6.3-inčnim ekranom i 5000mAh baterijom

Zeljka

AirPods 3, HomePod mini u boji i glasovni Apple Music

Zeljka

Apple predstavio nove MacBook Pro laptopove od 14 i 16 inča, zajedno sa novim čipovima

Zeljka

Ostavite komentar