Zakon o igrama na sreću po hitnom postupku zbog pritiska lobista - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Zakon o igrama na sreću po hitnom postupku zbog pritiska lobista

Prijedlog zakona o igrama na sreću stavljen je jutros po hitnom postupku na dnevni red Narodne skupštine RS kako bi se izbjegao pritisak lobista kojima ovakva rješenja nisu u interesu, rekao je predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Višković je rekao da su proteklih sedmica na njega vršili pritisak lobisti koji su željeli spriječiti da se ukine sadašnje rješenje koje predviđa da se po aparatu za klađenje plaća samo manji paušal, a da se, umjesto paušala, se uvede rješenje da kladionice plaćaju porez po ostvarenom prometu.

“Toliko je jak lobi, da koriste i NS RS i poslanike da zaustave donošenje ovog zakona i to su lobiji iz regiona, a ne samo u RS. Imali smo zakon prije 15 i 20 dana, ali nismo htjeli ni na Vladu da donosimo da ne dozvolimo lobistima vrijeme koje se sada traže da izlobiraju ukidanje ovog zakona”, rekao je Višković.

On je istakao da je slično rješenje prošle godine donijela FBiH i da je udvostručila svoje prihode na ime ove naknade, te je dodao da će i RS sa sadašnjih 26 miliona maraka ovim zakonom povećati prihode za barem još toliki iznos.

Miladin Stanić, poslanik SDS-a i Perica Bundalo, poslanik PDP-a, iznijeli su primjedbu da se zakon donosi po hitnom postupku, tvrdeći da je to protiv Poslovnika, koji, kako su istakli, predviđa da se mora dati obrazloženje zbog čega se zakon stavlja u hitnu proceduru, te da obrazloženje mora biti nešto što je u interesu RS.

Višković je rekao da su opozicioni predstavnici u pravu, ali da se radi o zakonu koji je od vitalnog interesa za RS, te da su iz tog razloga odlučili da zakon upute što je prije moguće.

On je rekao da su i lobisti bliski njegovoj stranci vršili pritisak na Vladu i poslanike.

“Odgovorno tvrdim ne pripremamo ovaj zakon nikakvom tajkunu ili lobisti. Prozovite me za mjesec dana ako bude tako. Ne namještam ovaj zakon lobistima nego budžetu RS”, rekao je Višković.

Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a, je rekao da razumije premijera da postoji pritisak na njega i na Vladu, ali da nije u redu da poslanici nisu dobili zakon da se s njim upoznaju.

“Ako je zaista interes RS, onda vas molim da raspravimo zakon na zatvorenoj sjednici ako treba, ali da i mi poslanici znamo šta usvajamo”, rekao je on. Dodao je da taj zakon do sada nije dostavljen ni na Zakonodavni odbor NS RS, te da je neprihvatljivo da poslanici nemaju tekst zakona.

Izrazio je mišljenje da je namjera zakona da “potopi” male priređivače igara na sreću, te da ne treba ovakav zakon donositi ovolikom brzinom.

Stanić je rekao da je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a, priznao da je taj Klub imao priliku da vidi zakon, a da ga opozicija nije dobila “ni u tragovima”.

Stanić je rekao da će njegov Klub opstruisati donošenje zakona ako se poslanicima ne dostavi njegov cjelovit tekst.

Dušica Šolaja, predsjednica Zakonodavnog odbora, je rekla da Stanićeve tvrdnje nisu tačne, te je ustvrdila da je materijal razmatran juče, obzirom da, kada je sjednica bila zakazana u ponedjeljak, taj materijal je tek bio upućen iz Vlade RS.

“Neposredno pred početak sjednice u ponedjeljak smo od strane generalnog sekretara kao Odbor uz propratni akt dobili predlog dva zakona Vlade RS po hitnom postupku. Generalni sekretar upoznaje Odbor da je Vlada u skladu s Poslovnikom dopunila dnevni red i da je ispunjena procedura za njegovo uvrštavanje. Predložila sam članovima Odbora da razmotrimo sve što je do sada u proceduri, a da kroz dva dana nastavimo sjednicu i damo članovima odbora da se upoznaju s zakonom”, rekla je Šolaja.

(BN/Agencije)

Danas objavljeno

“300.000 Rusa je spremno”

M.

“Treba da im dozvolimo, nek’ napadnu Rusiju”

Vanja A

Poljska se sprema za aneksiju zapadne Ukrajine

Vanja A

Ostavite komentar