29. Jula 2022.

Zaključci HNS-a: Teritorijalna reorganizacija i izmještanje OHR-a iz BiH

Big Portal

U jednom od pet zaključaka koje je usvojilo Predsjedništvo HNS-a na vanrednoj proširenoj sjednici, a koji se tiču političke situacije u BiH i posljednjih aktivnosti koje je preduzeo Kristijan Šmit navodi se da je izmjenama Izbornog zakona BiH trenutni nelegalni sastav Centralne izborne komisije BiH dobio izuzetno velika ovlaštenja što omogućava zloupotrebe i donošenje politički motivisanih odluka, prenosi Srna.

“Hrvatski narodni sabor BiH izražava snažno nezadovoljstvo zbog nametnutih odluka visokog predstavnika za BiH od 27. jula o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje nisu na tragu odluke Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić u 23/14”, navodi se u saopštenju HNS-a.

HNS podsjeća da korištenje bonskih ovlaštenja ne odgovara demokratskim načelima, pogotovo u slučaju BiH kao potencijalnog kandidata za članstvo u Evropsku uniju.

“Pozivamo da se hitno razmotri prebacivanja Kancelarije visokog predstavnika (OHR) iz Sarajeva u Brisel da bi se zaštitila bezbjednost i nezavisnost visokog predstavnika i oslobodila od političkih uticaja”, navode iz HNS-a.

HNS sa žaljenjem prima k znanju ključnu poruku koju su neki predstavnici međunarodne zajednice poslali posljednjih nekoliko sedmica javnosti u BiH, a to je “da se govor mržnje, pozivi na ubistva i nasilje, prijetnje terorizmom i ratom isplate za postizanje maksimalističkih nacionalističkih ciljeva, u ovom slučaju u korist bošnjačkih političkih predstavnika”.

“HNS BiH osuđuje politike pojedinih glavnih gradova koje sistemski djeluju štetno na stabilnost BiH, te hrvatskog konstitutivnog naroda, kao i koncepta BiH kao zemlje tri konstitutivna naroda i svih ostalih građana”, navodi se u sapštenju HNS-a.

U zaključcima HNS-a je oštro osuđen, kako navode, nezapamćeni porast govora mržnje, pozivi na nasilje i sukobe koje šire pojedini bošnjački politički lideri, dobro uigrane grupe na društvenim mrežama i predstavnici pojedinih medija.

“HNS BiH smatra neprihvatljivom sramežljivu reakciju međunarodnih organizacija i predstavnika u BiH na prijetnje upućene liderima i cijelom hrvatskom narodu. Takve reakcije su rezultat njihove pristranosti u korist bošnjačkih političkih aktera i muslimanskih krugova koji za svoje destruktivne aktivnosti ostaju nesankcionisani. Legitimni prijedlozi i potezi hrvatskih predstavnika usmjereni isključivo na očuvanje ravnopravnosti Hrvata u BiH i stabilnosti države, se ignorišu i zanemaruju”, navodi se u zaključku HNS-a.

Dodaju da su širenje govora mržnje i pozivi na nasilje prema hrvatskom konstitutivnom narodu, njihovim predstavnicima, susjednim državama i zvaničnicima međunarodne zajednice neprihvatljivi, da treba da budu sankcionisani i da iziskuju oštar odgovor svih hrvatskih predstavnika.

Poručeno je da će HNS i svi njegovi predstavnici nastaviti svoje djelovanje s ciljem jačanja političkog, ekonomskog, kulturnog i demografskoga položaja, te zaustavljanja procesa dekonstituisanja hrvatskog naroda u BiH u skladu sa zaključcima vanrednog zasjedanja HNS-a od 19. februara, uključujući pokretanje pravnih i političkih procedura u korist institucionalne i teritorijalne reorganizacije BiH u skladu sa federalističkim načelima da bi se obezbijedila funkcionalnost zemlje i ravnopravnost tri konstitutivna naroda u BiH, pogotovo nakon bošnjačkih prijetnji i izražene netrpeljivosti prema suživotu sa Hrvatima u BiH.

HNS još jednom oštro osuđuje bošnjačke političke stranke koje bojkotuju pregovore o postizanju dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH i ograničenim izmjenama Ustava BiH. Navode da ostaju otvoreni za pregovore na načelima Političkog sporazuma iz Mostara od 17. juna 2020, uključujući ograničene izmjene Ustava BiH da bi se provele sve presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH u interesu konstitutivnih naroda, nacionalnih manjina i svih drugih građana na načelima konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja.

“HNS BiH smatra da je, u saradnji sa nadležnim institucijama Republike Hrvatske, potrebno razmotriti i pitanja koja se odnose na pravne aspekte Dejtonskog i Vašingtonskog sporazuma koji su narušeni neodgovornim djelovanjima vodećih bošnjačkih političkih aktera i OHR-a u Sarajevu u protekle dvije decenije”, poručuju iz HNS-a.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare