19. Februara 2022.

Zaključci HNS-a: Nema uslova za izbore u BiH

Big Portal

Čović je pročitao zaključke HNS-a:

  1. Hrvatski narodni sabor ocjenjuje kako je pregovarački tim HNS-a u dosadašnjim pregovorima dosljedno i odgovorno provodio prethodno utvrđeni pregovarački okvir i Politički sporazum od 17. juna 2020. godine o načelima i izmjenama dopuna Izbornog zakona BiH i ograničenim izmjenama Ustava BiH.

U skladu sa odlukom Ustavnog suda u 23/14 i presudama Evropskog suda za ljudska prava, posebno u dijelu koji se odnosi na legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama vlasti

  1. Hrvatski narodni sabor izražava žaljenje što uloženi napori u dosadašnjim pregovorima nisu uspješno okončani kako bi se osigurale nužne izmjene Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava BiH, u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH 23/14 i presudama Evropskog suda za ljudska prava.

U pregovaračkom procesu u kojem su, kao facilitatori bili uključeni i predstavnici EU i SAD, hrvatski pregovarački tim ponudio je niz konkretnih prijedloga za izmjene i dopune Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava BiH.

HNS je spreman nastaviti pregovore sa bošnjačkim i drugim političkim strankama u BiH o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim izmjenama na tragu već usaglašenim izmjenama Ustava BiH sa predstavnicima Venecijanske komisije kako bi se stvorili preduslovi za održavanje Opštih izbora.

Stoga pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice uključene u pregovarački proces da daju puni doprinos završetku procesa pregovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim izmjenama Ustava koji su od najveće važnosti za stabilnost i budućnost evropske Bosne i Hercegovine.

  1. HNS će se dosljedno zalagati za izvorna izborna načela postignuta i ostvarena u Vašingtonskom i Dejtonskom mirovnom sporazumu koji su utvrdili Hrvati, Bošnjaci i Srbi kao konstitutivni narodi i drugi. Spremni smo odlučno suprotstaviti se svim daljnjim inicijativama koji idu u smjeru dekonstruiranja hrvatskog naroda u BiH.
  2. Sve političke stavove kojim se zastupa blokiranje provođenja političkog sporazuma iz Mostara 17. juna 2020. godine i time i time omogućava hrvatskom narodu legitimno političko predstavljanje u domovima naroda i Predsjedništvu BiH, HNS će smatrati suprotnim hrvatskim političkim pravima te ugrožavanjem hrvatskih nacionalnih interesa i političkog subjektiviteta Hrvata u BiH.
  3. HNS drži da neće biti ispunjeni formalno-pravni uslovi za održavanje Opštih izbora 2022. sve dok se ne bude promijenio postojeći Izborni zakon BiH. U tu svrhu je nužno provesti odluku Ustavnog suda BiH U23/14 i sve presude Evropskog suda za ljudska prava, kako bi se u svakom od tri konstitutivna naroda osiguralo legitimno političko predstavljanje, kao i mogućnost kandidiranja svakoj osobi sa pravom glasa, a sve uskladu sa ustavnim odrebama proisteklim iz Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.
  4. HNS posebno naglašava kako Središnje izborno povjerenstvo (SIP) nije i ne može biti zakonodavac, niti ima pravo preuzimati nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH. Jednako naglašavamo da SIP nije imenovano u skladu sa odrebama Izbornog zakona BiH.

Ako se Izborni zakon ne bude izmjenio u skladu sa prethodnim tačkama i uprkos tome budu raspisani i provedeni izbori HNS će smatrati ih suprotnim slovu Ustava BiH te duhu i načelima Dejtonskog mirovnog sporazuma. Takvom postupku predstavnici HNS-a suprostaviće se svim legitimnim pravnim i političkim sredstvima.

  1. HNS i sve njegove članice će s krajnjom pažnjom pratiti nastavak političkih pregovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim reformama kao i rješenja ukupne političke situacije u BiH.

Ako se i dalje nastavi s procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda, HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, kojom će se osigurati potpuno uspostavljannje jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH – zaključci su koje je pročitao Čović nakon zasjedanja HNS-a.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare