Zaključci Evropskog savjeta: Formirati vlast u BiH bez daljeg odgađanja - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Zaključci Evropskog savjeta: Formirati vlast u BiH bez daljeg odgađanja

Savjet EU ponovio je nedvosmislenu posvećenost evropskoj perspektivi BiH, kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje i pozvalo na hitno formiranje vlasti na svim nivoima, bez daljeg odgađanja, navodi se u zaključcima objavljenim na internet stranici Evropskog savjeta.

U zaključcima se podsjeća da je za napredak na putu ka EU potrebno efektno sprovođenje reformi.

– Uzimajući u obzir činjenicu da još nije formirana vlast na svim nivoima nakon prošlogodišnjih izbora, Savjet ponovo poziva BiH da nastavi sa formiranjem vlasti i da to učini bez daljeg odlaganja, u interesu svih građana – ističu iz Savjeta EU.

Evropski savjet podsjetio je i na zaključke iz juna ove godine, u kojima je primljeno na znanje mišljenje Evropske komisije.

U zaključcima se navodi i to da Savjet pozdravlja vojnu operaciju EUFOR “Altea” i potvrđuje se spremnost EU da nastavi sa sprovođenjem njenog mandata u pružanju podrške vlastima BiH u održavanju bezbjednog i sigurnog okruženja.

– Savjet sa zanimanjem čeka predstavljanje sljedećeg strateškog pregleda u 2021. godini, koje bi trebalo da bude osnova rasprave sa zemljama članicama o zadacima EUFOR-a i opcijama za budućnost operacije, imajući u vidu podršku napretku BiH na polju evropskih integracija, kao i bezbjednosnu situaciju na terenu – ističe se u zaključcima.

Savjet EU ističe da razumije važnost nastavka koordinacije operacije “Altea” sa drugim međunarodnim učesnicima na terenu.

– U isto vrijeme, EU nastavlja da poziva vlasti u BiH da, uz podršku međunarodne zajednice, ubrzaju napore u uklanjanju viška municije, oružja i eksplozivnih naprava, kao i na polju uklanjanja mina – dodaje se u zaključcima Evropskog savjeta.

Danas objavljeno

Određen pritvor Dijani Hrkalović do 30 dana

M.

Uhapšeno 11 lica, spriječena trgovina heroina iz BiH

M.

Konzul BiH prijetio ratom, sankcija ni na vidiku

M.

Ostavite komentar