Zakerberg ima prijedlog: 4 načina za regulisanje interneta - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Zakerberg ima prijedlog: 4 načina za regulisanje interneta

Osnivač i glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zakerberg objavio je uvodnik koji sadrži četiri ideje za regulisanje interneta, uključujući pristupe koji se mogu primeniti širom sveta.

On, za početak, veruje da vlade treba da postavljaju “polazne osnove” za onlajn sadržaj i da zahtevaju filtriranje kako bi se smanjile šanse da nepodoban sadržaj dođe do platforme. Facebook ne bi trebalo da donosi previše odluka o samom govoru, rekao je Zakerberg, koji je planirao da se pokrene nezavisni komitet za moderiranje.

Zakerberg se zalaže i za propise koji postavljaju “zajedničke standarde” za verifikaciju ljudi iza političkih oglasa. On se nada se da će “globalno usaglašen okvir” za privatnost podataka biti sličan GDPR-u Evropske unije, kako bi se poboljšala ukupna zaštita podataka, a da to ne dovede do “pucanja” interneta.

On se nada i garanciji prenosa podataka između usluga, ukazujući na primer Data Transfer Project. Tako bi trebalo da bude jasno ko čuva informacije dok se kreću između službi, dodao je on.

Sve što je Zakerberg rekao naznačava pomak ka privatnosti, ali bi to lako moglo da se suprotstavi postojećim pozivima da se reguliše Facebook. To pomaže kompaniji da preoblikuje diskusiju ukazujući na to šta je spremna da prihvati.

Facebook može ponekad nerado da sarađuje sa zvaničnicima, a Zakerbergovi predlozi to ne moraju nužno da promene.

Tu se javlja i pitanje efikasnosti. Facebook može da ukaže na to šta želi, ali bi bilo teško čak i šačicu zemalja navesti da sarađuju.

Predlozi su takođe relativno nejasni. Oni mogu da posluže kao osnovna polazna tačka, ali postoji realna šansa da se vlade ne bi dogovorile o detaljima.

Izvor: Engadget, PC Press

Danas objavljeno

Samsung Galaxy S21 FE će podržavati 25W brzo punjenje

Vanja A

Realme GT 5G je zvanično objavljen za globalna tržišta

Vanja A

Pojavilo se više detalja o Windowsu 11

Vanja A

Ostavite komentar