Zajedničkim trudom do boljih uslova za mališane u vrtiću "Lana 1" - BIGportal.ba
Banja Luka

Zajedničkim trudom do boljih uslova za mališane u vrtiću “Lana 1”

Stara i dotrajala stolarija i fasada predstavljale su problem za boravak djece u vrtiću “Lana 1” u Banjaluci, ali su riješene zajedničkim trudom roditelja mališana iz ovog obdaništa i grada Banjaluka, a pod pokroviteljstvom USAID-ovog projekta “PRO-Budućnost”, koji sprovodi “Catholic Relief Services” (CRS).

Naime, prema riječima roditelja, spoljašnji dio ovog objekta nije mijenjan od izgradnje vrtića i već godinama predstavlja problem kako za roditelje, koji brinu za sigurnost svoje djece, tako i za zaposlene u ovom objektu.

Prema riječima Jovane Abutović, majke dva mališana koji pohađaju ovaj vrtić i jednog od inicijatora obnove, roditelji su pokrenuli akciju prikupljanja novca za obnovu.

U razgovoru za “Nezavisne” je navela da su se roditelji na početku obratili Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, gdje su podržali ovu akciju, ali nisu imali dovoljno sredstava za njenu realizaciju.

“Kontaktirali smo Odjeljenje za komunalne poslove Banjaluka, putem kojeg smo aplicirali za projekat ‘PRO-Budućnost’. Nakon što smo prošli projekat, CRS je donirao veći dio sredstava za obnovu”, rekla je Abutovićeva.

Za obnovu ovog vrtića bilo je potrebno 68.033 KM, a grad Banjaluka je izdvojio 15.795 KM, dok je ostatak došao od donatora.

Abutovićeva je dodala da iako je veliki problem riješen ovom obnovom, ovaj vrtić nije bio u lošem stanju samo s vanjske strane.

“Zbog lošeg stanja mokrog čvora ponovo sam podnijela inicijativu, a odazvali su se iz ‘Puteva RS’ i uplatili 3.000 KM. Ovog puta su se i brojni roditelji odazvali i donirali značajna sredstva, a pomogao nam je i nadležni centar sredstvima iz ranijih donacija”, kazala je Abutovićeva.

Navela je da će i taj problem uskoro biti saniran te da sada u planu imaju obnovu inventara vrtića.

“Ja sam kao dijete pohađala ovaj vrtić, a moja djeca danas stvari odlažu na istim plakarima koji su bili dio vrtića i prije skoro 30 godina. Strah nas je da bi takvi dotrajali plakari mogli ozlijediti djecu”, poručila je ova majka.

Ovaj vrtić je samo jedan u nizu objekata koji će biti renovirani u okviru projekta izgradnje mira “PRO-Budućnost”, kojeg sprovodi Humanitarna organizacija “Catholic Relief Services” (CRS) s partnerima u 75 lokalnih zajednica.

“Drago nam je da možemo i na ovaj način unaprijediti živote naših građana – obnovom objekata koji će služiti kao zajedničko dobro svima, biti mjesto susreta i stvaranja novih prijateljstava. Nadamo se da će to doprinijeti i izgradnji međusobnog povjerenja i razumijevanja, jer što više ljudi bude jačalo međusobne odnose, jače će se zalagati i za promjene u društvu”, kazali su iz USAID-ovog mirovnog projekta “PRO-Budućnost” za “Nezavisne”.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) je odobrila više od pola miliona KM za sanaciju i rekonstrukciju infrastrukturnih objekata u devet lokalnih zajednica koji će doprinijeti izgradnji pomirenja i povjerenja i služiti kao zajedničko dobro svih građana BiH.

Planirano je da od 2020. do 2022. godine bude odobreno 25 infrastrukturnih projekata, a svaka od 75 lokalnih zajednica u kojima djeluje “PRO-Budućnost” će imati priliku da aplicira za sredstva. USAID je za pojedinačne projekte izdvojio oko 60.000 KM, a lokalne zajednice treba da učestvuju s najmanje 20 odsto vlastitih sredstava.

Izradu ovog teksta podržala je Agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

NEZAVISNE NOVINE

Danas objavljeno

Planirana isključenja el.enegije za 27.01.2022.godine

Vanja A

Grad sufinansira pet projekata za mlade: Bogat program u Domu omladine

M.

Vijest o besplatnom prevozu u Banjaluci mnoge je obradovala: Veoma pohvalan gest

M.

Ostavite komentar