Zajednička vojna vježba: Učestvuju i dva F-16 aviona - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Zajednička vojna vježba: Učestvuju i dva F-16 aviona

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država učestvovaće na zajedničkoj vojnoj vježbi pod nazivom “Bilateralna vježba”, koja će se realizirati 18. i 19. novembra na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH.

U saopštenju se navodi da će ova vježba omogućiti Oružanim snagama BiH unapređenje partnerske saradnje sa SAD-om i NATO partnerima.

Oružane snage BiH će na vježbi učestvovati uz kompjuterski podržanu vježbu (CAX) i terensku vježbu (FTX), a Oružane snage SAD-a će učestvovati sa dva aviona F-16, te će vršiti podršku snagama na terenu.

Avioni, koji će pružati blisku zračnu podršku na lokaciji poligona Glamoč, neće koristiti bojevu municiju, već će, nakon poziva za podršku, izvršiti lasersko zaključavanje cilja i simulirano uništenje.

Cilj vježbe je da Oružane snage BiH, kroz vježbu sa specijalistima za navođenje i kontrolu bliske zračne podrške (Joint Terminal Attack Controllers – JTAC) unaprijede operativne sposobnosti deklarisane bataljonske grupe, saopšteno je iz Oružanih snaga BiH.

(Agencije)

Danas objavljeno

Teška nesreća kod Slavonskog Broda, najmanje 10 mrtvih

M.

U Srpskoj jedan novi slučaj virusa korona, nema preminulih

M.

Pokretanje peticije je lični otpor prema anticivilizacijskoj odluci

M.

Ostavite komentar