31. Januara 2022.

Zajednička prodaja objekata bivše SFRЈ u Njujorku i Bernu

Big Portal

Savjet ministara upoznat je sa odgovarajućom informacijom o prodaji ove nekretnine i Nacrtom kupoprodajnog ugovora “Residential Contract of Sale”, koji je neophodan za završetak postupka zajedničke prodaje država sukcesora, saopšteno je iz Savjeta ministara.

U saopštenju se dodaje da je Zajednički komitet za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRЈ prihvatio kupoprodajnu cijenu u iznosu 50 miliona američkih dolara, što je najviša ponuda s obzirom na to da je posljednja ponuđena cijena iznosila 42,5 miliona američkih dolara, a vrijednost nekretnine je ranije procijenjena na 30 miliona američkih dolara.

  • Udio BiH je 15 odsto ukupnog iznosa, odnosno 7,5 miliona američkih dolara /12.530.000 KM/. Takođe, na isti način će se izvršiti i raspodjela eventualnih troškova koji će nastati prilikom prometa nekretnine u postupku zajedničke prodaje Stalne misije bivše SFRЈ pri UN u Njujorku – precizira se u saopštenju.

Savjet ministara odobrio je i zajedničku prodaju objekta ambasade, rezidencije bivše SFRЈ u Bernu, nakon što je upoznat sa pratećom informacijom i nacrtom kupoprodajnog ugovora.

Ranije je Zajednički komitet za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRЈ prihvatio kupoprodajnu cijenu Srbije u ukupnom iznosu od 7,78 miliona švajcarskih franaka.

Pošto je Srbija jedna od pet suvlasnica ove nekretnine, 4.706.900,00 švajcarskih franaka predstavlja otkup suvlasničkih udjela od ostale četiri države /BiH, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Slovenija/.

  • BiH pripada 15 odsto sredstava, što je 1.167.000 švajcarskih franaka ili oko 2,1 milion KM – navodi se u saopštenju.

Donošenjem ove dvije odluke omogućava se nastavak provođenja Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije i rješavanje pitanja raspodjele diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRЈ.

  • Sredstva dobijena prodajom ovih nekretnina BiH će iskoristiti za kupovinu novih i rekonstrukciju postojećih objekata za potrebe smještaja diplomatsko-konzularne mreže – dodaje se u saopštenju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare