Zajednička platforma lidera koalicija u Crnoj Gori - BIGportal.ba
Region Vijesti

Zajednička platforma lidera koalicija u Crnoj Gori

U noći za nama, Crnu Goru nisu remetili nemiri, incidenti i problematična slavlja kao rezultat parlamentarnih izbora. Po svemu sudeći, prihvaćen je apel čelnika tri pobjedničke koalicije da se mirno i trezveno, bez revanšizma, odvijaju promjene u Crnoj Gori. Lideri koalicija su usaglasili platformu o konstituisanju nove vlasti i potvrdili da će Crnu Goru razvijati kao demokratsku, građansku državu, i da neće iznevjeriti nacionalne interese.

Lideri sve tri pobjedničke koalicije su prvim dogovorima utvrdili osnovne principe konstituisanja buduće vlasti.

Nagovijestili su da od obećanog ne odustaju i da postoji mogućnost da se pronađe zajednički put u promijeni vlasti i ostvari jedinstvo koalicija koje međusobno, imaju i različite političke orijentacije.

Usvojena platforma upravo to najavljuje.

“Gdje smo jasno poslali poruke – da mi gledamo u budućnost, a ne u prošlost, da nema promjene spoljnopolitičkog kursa Crne Gore, da smo spremni da realizujemo sve međunarodno preuzete obaveze. Da smo spremni da sprovedemo reforme u uvedemo Crnu Goru u Evropsku uniju. Da poštujemo Ustav Crne Gore. Da vjerujemo jedino u građansku Crnu Goru”, rekao je Aleksa Bečić, lider koalicije “Mir je naša opcija”.

Takođe, kaže, “držimo ispruženu ruku manjinskim partijama da zajedno vršimo vlast i da ćemo sa stručnim i moralno nespornim ljudima formirati vlast i krenuti da mirimo i ekonomski i moralno oporavljamo naše društvo”.

Pritisci, uz ovako tijesnu većinu – a tri bivše opozicione koalicije, pobijedile su za jedan poslanički mandat, bili su i očekivani, a čini se da su im najviše izloženi upravo u koaliciji “Crno na bijelo”.

“Uprkos stotinama poziva, uprkos hiljadama i hiljadama poruka koje sam primio u prethodnom periodu, uprkos pozivima mojih kolega iz regiona, ja dajem riječ da Dritan Abazović i koalicija “Crno na bijelo” neće podleći ni pod jednim pritiskom i da će se striktno voditi samo nacionalnim ineresima Crne Gore”, rekao je Abazović.

Zajednička platforma, koja će se razrađivati narednih dana, predviđa i formiranje ekspertske vlade, potpunu posvećenost primjeni Ustava i zakona, ali i izmjenu diskriminatorskih zakona, poput onog koji je i pokrenuo lavinu protesta protiv DPS-a – Zakona o slobodi vjeroispovesti.

(RTS)

Danas objavljeno

Pretresi u više gradova zbog slučaja “Memić”, navodno i u kući Alise Mutap

M.

Željeli su da nas natjeraju da napustimo sastanak

M.

BiH i dalje nije na EU listi sigurnih zemalja

M.

Ostavite komentar