Zahtjevaju jasno obilježavanje službenih vozila - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Zahtjevaju jasno obilježavanje službenih vozila

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržali su na ovosedmičnoj sjednici inicijativu o uvođenju propisa za označavanje službenih vozila.

Inicijativu je predložio poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović kojom je zadužio Savjet ministara BiH da u roku od 30 dana donese dopunu Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine.

Kako je pojasnio, označavanje vozila naljepnicom ili na drugi način učesnicima u saobraćaju, kao i građanima, pomogla bi da jasno vide da se radi o službenom vozilu i kojoj instituciji pripada, a sve u svrhu sprečavanja zloupotreba korištenja tih vozila.

Magazinović tvrdi da bh. institucije imaju na stotine službenih vozila koja se koriste u privatne svrhe, čime se oštećuje budžet, iznoseći podatak da ta šteta može biti između 5.000 i 10.000 KM po vozilu na godišnjem nivou, ukoliko se dva puta mjesečno puni rezervoar i održava vozilo.

Pojasnio je da se ta izmjena ne bi odnosila na vozila određenih dužnosnika, kao ni na vozila Obavještajno sigurnosne agencije (OSA).

  • Osim sprečavanja zloupotreba, odluka Savjeta ministara imala bi za cilj povećanje povjerenja građana, zaštitila bi se budžetska sredstva te poslala poruka i svim drugim nivoima vlasti da se odluče na isti korak – navodi se u inicijativi.

Raduje ga, kaže, činjenica što je ministar saobraćaja i komunikacija BiH izrazio opredjeljenje da radi na implementaciji te inicijative koja bi sistemski mogla riješiti to pitanje.

Resorni ministar Vojin Mitrović podržao je inicijativu kazavši da nema ništa protiv obilježavanja vozila, ali je podsjetio da postoji Pravilnik o nabavci i korištenju službenih vozila u Ministarstvu finansija i trezora BiH te se kontrola može vršiti i sada.

  • Vjerovatno postoje zloupotrebe i ta inicijativa je i pokrenuta iz tog razloga da se kontrolira upotreba službenih automobila. Potrebno je primjenjivati postojeći Pravilnik, a one koji automobile koriste u privatne svrhe treba sankcionirati – dodao je.

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović smatra da je to dobar prijedlog koji ne zahtijeva mnogo posla, a pomoći će građanima da samostalno ocijene ko i kako koristi službena vozila.

Mišljenja je da je inicijativa vrlo dobra te bi je trebalo razmatrati i na nižim nivoima vlasti kako bi sva službena vozila bila obilježena na transparentan način.

Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Snježana Novaković-Bursač nazvala je tu inicijativu klasičnom opozicionom inicijativom “koja naginje populizmu”, kazavši da bi bila sreća kada bi se obilježavanjem vozila mogli riješiti krucijalni problemi ili barem dio problema u državi.

Ispoštovaće, najavljuje, stručno mišljenje Ministarstva za saobraćaj i komunikacije imajući u vidu da vozila mahom pripadaju osobama koje trebaju biti posebno zaštićene.

(Fena)

Danas objavljeno

Turska započela raspoređivanje specijalaca na KiM

Vanja A

Ruska vojska spriječila napad ukrajinskih diverzanata u Belgorodskoj oblasti Rusije

Vanja A

Kamion sletio s puta, jedna osoba nastradala

Vanja A

Ostavite komentar