Zahtjev za potpunu obustavu nastave u osnovnim školama u KS - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Zahtjev za potpunu obustavu nastave u osnovnim školama u KS

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo je zbog povećanog broja zaraženih učenika i nastavnika uputio zahtjev Vladi KS i Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS za potpunu obustavu nastavnog procesa u školama.

U pismu upućenom premijeru KS Edinu Forti i ministrici Naidi Muminović-Hota navodi se da je veliki broj nastavnika i učenika zaražen korona virusom ili trenutno borave u samoizolaciji, kao i da se nastavni proces odvija u vrlo teškim uslovima.

“Imajući u vidu da je u posljednjih sedam dana u velikoj mjeri povećan broj prosvjetnih radnika, posebno učitelja i nastavnika, koji su zaraženi korona virusom ili se nalaze u samoizolaciji te da se nastavni proces u većini škola odvija u vrlo teškim uslovima, upućujemo vam zahtjev da donesete odluku o potpunoj obustavi odgojno-obrazovnog rada u školama minimalno do kraja ovog mjeseca”, navodi se u zahtjevu Sindikata.

Sindikat od početka pandemije kao prioritet zagovara zaštitu života i zdravlja radnika i istovremeno ukazuje na pad kvaliteta nastave i ugroženo mentalno zdravlje radnika i učenika.

“Posebno opterećena i poprilično iscrpljena grupa prosvjetnih radnika su nastavno osoblje u razrednoj nastavi, kao i tehničko i administrativno osoblje, a u posljednjih nekoliko dana nam se obraćaju i direktori škola koji, zbog povećanog broja oboljelih i onih koji se nalaze u samoizolaciji, više nemaju mogućnosti organizovati radni proces. Prema našoj evidenciji oko 35 odsto prosvjetnih radnika je oboljelo/prebolovalo korona virus, a preko 40 odsto je bilo u samoizolaciji. Trenutno je oko 20 odsto prosvjetnih radnika oboljelih ili su u samoizolaciji, a svakodnevno bilježimo porast oboljelih i onih koji se nalaze u samoizolaciji”, stoji u zahtjevu Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalnog odbora KS.

Iz Sindikata napominju da su se nadali da će nadležni državni i entitetski organi nabaviti testove i vakcine i blagovremeno i sistemski vršiti testiranja radnika, a u 2021. godini su očekivali da će prosvjetni radnici na dobrovoljnoj osnovi, kao prioritetna djelatnost, biti vakcinisani i dodatno zaštićeni u pandemiji. Nažalost, to se nije desilo.

“S tim u vezi, očekujemo da zaštitite živote i zdravlje svih prosvjetnih radnika i pozitivno odgovorite na ovaj zahtjev. Ukoliko to ne uradite, Sindikat će preduzeti niz aktivnosti, a jedna od prvih koja će vjerovatno vrlo brzo uslijediti biće poziv svim članovima čije je zdravlje ugroženo da prekinu s radom i otvore bolovanja. Naši životi i zdravlje su prioritet nad prioritetima”, poručili su u dopisu.

NN

Danas objavljeno

U nesreći kod Prnjavora poginula jedna osoba: Auto probio bankinu na auto-putu “9. januar”

Vanja A

Kajmakovićeva ostaje na funkciji uprkos sankcijama

Vanja A

Kina “šokirana”

M.

Ostavite komentar