Zahtjev za Kurtija: Omogućiti Srbima da glasaju na izborima - BIGportal.ba
Region Vijesti

Zahtjev za Kurtija: Omogućiti Srbima da glasaju na izborima

Ambasadori zemalja Kvinte podnijeli su Aljbinu Kurtiju konkretan zahtjev kojim traže da se nađe način da Srbi sa KiM glasaju na izborima u Srbiji.

Izvori bliski ovom pitanju nagovijestili su da međunarodna zajednica od premijera tzv. Kosova traži da nađe način kako bi državljani Srbije mogli da glasaju na teritoriji Kosova.

Kako prenosi RTV Dukađini, ovi izvori su ukazali da je ovaj zahtjev upućen šefu vlade ranije ove nedjelje i da je dobio rok da odgovori do kraja mjeseca.

Oni su, kako se navodi, uputili pitanja kabinetu premijera, ali vlada nije odgovorila, a niko od zvaničnika nije pristao da komentariše ovu temu.

Iako vladini zvaničnici nisu komentarisali, stručnjaci za politička dešavanja na Kosovu kažu da je Aljbin Kurti sada u teškoj poziciji.

Prema riječima političkog analitičara Agona Maljićija, ovakvu poziciju pogoršala je činjenica da prije izvjesnog vremena nije dozvoljen referendum o ustavnim promjenama u Srbiji.

On je pomenuo je Kancelariju za vezu Srbije na Kosovu kao priliku da lokalni Srbi glasaju na referendumu, kao i na izborima.

Maljići predlaže da svaka odluka koju vlada donese treba da bude koordinirana sa opozicijom i drugim institucijama. Prema njegovim reijčima, pitanje referenduma i održavanja izbora ne treba posmatrati kao odvojeno od dijaloga.

Na sastanku koji je premijer Aljbin Kurti imao prije nekoliko dana sa specijalnim izaslanicima Eskobarom i Lajčakom, razgovarano je i o mogućnosti održavanja srpskih izbora na Kosovu.

Danas objavljeno

Prištinska policija: Narednih dana veće prisustvo na sjeveru KiM

M.

Veliki požar u tržnom centru u Pomoskovlju, jedna žrtva

M.

Rosu blokirala Sjevernu Mitrovicu, u grad ušlo više od 200 specijalaca

M.

Ostavite komentar