Zahtjev za hitno povlačenje konzula Admira Atovića - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zahtjev za hitno povlačenje konzula Admira Atovića

Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj uputio je zahtjev ambasadorki BiH u Njemačkoj ?adranki Vinbou Negodić za hitno povlačenje konzula BiH u Frankfurtu Admira Atovića.

  • U Berlinskom magazinu, 15. oktobra, pojavio se internetski tekst u vezi sa diplomatskim incidentom u kojem je konzul Admir Atović pozvao muslimane u BiH na naoružavanje. Nakon toga, očekivali smo od ambasadorke BiH u Berlinu ?adranke Vinbou distanciranje od poziva na naoružavanje. Koliko znamo, to se još nije desilo, pa pozivamo na brzu reakciju – ističe se u saopštenju Hrvatskog svjetskog kongresa upućenog Ambasadi BiH u Berlinu i političkim strankama u BiH.

U saopštenju se ističe da “poziv na naoružavanje muslimanskih Bošnjaka ugrožava krhku situaciju u BiH i može dovesti do krivičnog djela među čitaocima kako u BiH, tako i u Njemačkoj”.

  • Pozivamo konzula na javno izvinjenje i pojašnjenje svog poziva na naoružavanje muslimanskih Bošnjaka. Takođe, tražimo hitno povlačenje konzula Admira Atovića iz Generalnog konzulata u Frankfurtu na Majni. Molimo i sve političke aktere na razgovor sa ambasadorkom BiH u Berlinu ?adrankom Vinbou na preduzimanje mjera i neodobravanje takvog radikalnog razmišljanja i djelovanja, kao i na konstruktivan i stabilizacijski pristup incidentu – naglašava se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj Franjo Akmadža.

Atović je na Tviteru napisao: “Sto hiljada Bosanaca s iskustvom rata trenutno živi u Bosni! Municija u Konjicu i Goraždu! Haubice u Travniku! Ručni bacači u Hadžićima! Itd. Uzdaj se u se i u svoje kljuse! Znaju oni da ovo nije šala i da bosanska snaga nije mala maca! Ef. Velić. Allahu Ekber”.

Danas objavljeno

Čeka se studija o uticaju na životnu sredinu: Vučić poručuje da u narednih 15 mjeseci nema radova na iskopavanju litijuma

M.

Vlada Austrije zabranjuje simbol HOS-a, zvanična rampa i za Blajburg

M.

Četiri osobe ubijene u pucnjavi kod Atlante

M.

Ostavite komentar