Zahtevi za izbacivanje Fidesa iz Evropske narodne partije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zahtevi za izbacivanje Fidesa iz Evropske narodne partije

Grupa stranaka-članica Evropske narodne partije (EPP) zvanično je zatražila isključenje stranke Fides premijera Mađarske Viktora Orbana iz grupacije Evropskih narodnih stranaka.

“Dvanaest stranaka iz redova Evropske narodne partije iz devet zemalja su zatražili isključenje ili odstranjivanje mađarske stranke Fides”, izjavio je lider EPP Žozef Dol, prenose agencije.

Dol je za nemački list Velt kazao da je dobio dovoljno pisama da članstvo Orbanove Fidesa stavi na dnevni red sledećih sastanaka EPP, koji bi trebalo da bude održan 20. marta.

Prema njegovim rečima, “postoji granica i Viktor Orban je prešao crvenu liniju”.

Evropska narodna partija je najveća transnacionalna evropska politička stranka, najveća je stranka u Evropskom parlamentu i okuplja hrišćansko-demokratske i konzervativne stranke iz Evropske unije.

Mađarski premijer Viktor Orban je nazvao “korisnim idiotima” one koje zahtevaju izbacivanje njegove stranke Fides iz redova EPP u Evropskom parlamentu, te, kako navodi, oni služe interesima neistomišljenika iz redova levog centra, navodi MIA.

Orban je godinama identifikovan svojom antimigrantskom retorikom. Poslednjih nedelja razljutio je mnoge u EPP kampanjom vladinih reklama koje optužuju čelnike EU za promovisanje masovne migracije.

U njima se prikazuju predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, njegov kolega iz EPP-a i mađarsko-američki milijarder Džordž Soros, naveo je AP.

Danas objavljeno

Policija na nogama: U banjalučkom naselju u kontejneru pronađen više bombi

M.

U Crnoj Gori uhapšen Slobodan Peković, osumnjičen za ratne zločine u BiH

M.

Zakazan sastanak Beograda i Prištine

M.

Ostavite komentar