7. Novembra 2022.

Zaharova: Zapad gura situaciju na Kosovu i Metohiji ka otvorenom sukobu

Big Portal
  • Uznemireni smo zbog zaoštravanja situacije oko Kosova, gdje takozvane prištinske vlasti ponovo namjerno dižu tenzije pod pasivnim okom ili čak uz direktnu podršku svojih sponzora u Vašingtonu i evropskih saveznika – rekla je ona.

Zaharova je rekla da time što ne preduzima efikasne korake ka okončanju provokacija radikalnih kosovskih Albanaca, Zapad namjerno gura situaciju u otvoreni sukob.

Ona je napomenula da se trenutna eskalacija odvija u trenutku kad Evropska unija, koju je Generalna skupština Ujedinjenih nacija ovlastila da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, u suštini ne želi ili nije u stanju da riješi to pitanje.

Beograd, naprotiv, pokazuje konstruktivan pristup i poziva na rješavanje problema kroz dijalog i sprovođenje postojećih sporazuma, istakla je Zaharova.

  • Miran skup u Kosovskoj Mitrovici 6. novembra potvrdio je podršku javnosti ovoj politici Vlade Srbije – navela je ona.

Zaharova je naglasila da “prinudno povlačenje kosovskih Srba iz struktura lokalne vlasti, uključujući i one iz policije, smatraju manifestacijom njihove nespremnosti da budu saučesnici u zločinačkoj politici vlasti kosovskih Albanaca prema srpskom stanovništvu na KiM, koje proteruju iz njihove domovine.

Insistiramo na tome da je apsolutni prioritet da prištinske vlasti implementiraju svoje obaveze utvđene dijalogom uz posredstvo

Evropske unije, pre svega, u vezi sa uspostavljanjem Zajednice srpskih opština koja bi imala punopravnu izvršnu vlast kao sredstvo za odbranu prava i slobode Srba, ali bi u suštini obezbeđivala njihov fizički opstanak, naglasila je Zaharova.

  • Ne vidimo održivu alternativu obostrano prihvatljivom rešenju između Beograda i Prištine na osnovu rezolucije SB UN 1244, koja će biti u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i koju će odobriti Savjet bezbjednosti UN – zaključila je Zaharova.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare