Zaharova stavila tačku: "Rano je govoriti da je blizu dogovor, ali Rusija neće izgubiti kontrolu" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zaharova stavila tačku: “Rano je govoriti da je blizu dogovor, ali Rusija neće izgubiti kontrolu”

Rano je govoriti da je blizu dogovor Rusije i Ukrajine o stvaranju zone bezbednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane, izjavila je Marija Zaharova.

Portparolka ministarstva inostranih poslova Rusije je dodala da Rusija neće izgubiti kontrolu nad nuklearkom.

“Nuklearna elektrana se nalazi na ruskoj teritoriji i Rusija u potpunosti njom upravlja. Jedino mi možemo da osiguramo fizičku i nuklearnu bezbednost Zaporoške nuklearne elektrane”, rekla je ona.

Ne dolazi u obzir da Zaporoška nuklearna elektrana pređe pod kontrolu neke druge zemlje ili da neka treća strana preuzme kontrolu nad njom, istakla je Zaharova.

“Moguće parametre deklaracije o stvaranju zone zaštite nuklearne i fizičke bezbednosti nuklearne elektrane usaglašavamo sa Sekretarijatom IAEA, koji pokušava da sarađuje sa Ukrajinom”, dodala je ona.

Zaharova je navela da je reč o tome i da li je Kijev spreman da se obaveže da će zaustaviti granatiranje i prekine sa pokušajima da preuzme Zaporošku nuklearku.

Ranije je direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao da su eksperti blizu prihvatljivog sporazuma između Ukrajine i Rusije o uspostavljanju zone bezbednosti oko Zaporoške nuklearke. Zaharova je, komentarišući tu izjavu, navela, da nema direktnih pregovora između Rusije i Ukrajine o pitanju zone bezbednosti nuklearne elektrane.

Zaharova je istakla da je Moskva svesna da direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi želi da ponovo poseti Rusiju, da su u Ministarstvu inostranih poslova Rusije spremni da ga prime, ali da trenutno nema informacija o datumu posete.

Danas objavljeno

Pritvor mladiću osumnjičenom za ubistvo u Prijedoru

M.

Amerikanci šalju Ukrajincima još oružja, uključujući rakete dugog dometa

M.

Australija, pronađena radioaktivna kapsula Rio Tinta

M.

Ostavite komentar