9. Novembra 2022.

Zaharova: SAD i EU i dalje sprečavaju realizaciju ruskog dijela “sporazuma o žitu”

Big Portal

Žalimo što i dalje nema dovoljno napretka u ruskom dijelu “crnomorskog sporazuma” koji je, da podsjetim, bio paketni: upravo ga je tako predložio, vidio i, nadam se, vidi generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš. SAD i Evropska unija i dalje sprečavaju izlazak našeg đubriva i poljoprivrednih proizvoda na svjetsko tržište. Imaćemo to u vidu prilikom razmatranja svrsishodnosti produžavanja roka za “sporazum o žitu” – rekla je Zaharova novinarima.

Zaharova je, takođe, istakla da se Rusija nada da će Ukrajina ispunjavati garancije iz “sporazuma o žitu” bolje od Minskih sporazuma.

– Nadamo se da će režim Zelenskog ispunjavati te garancije bolje nego Minske sporazume – rekla je Zaharova.

Rusija je 30. oktobra objavila da obustavlja učešće u izvozu proizvoda iz ukrajinskih luka nakon terorističkog napada Kijeva na brodove Crnomorske flote i civilne brodove u vodama kod Sevastopolja.

Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije objavilo da Moskva obnavlja učešće u “sporazumu o žitu”, na osnovu garancija Kijeva da neće koristiti humanitarne koridore za vojne ciljeve.

Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula u Istanbulu, a ističe 19. novembra.

Paket dokumenata predviđa ukidanje ograničenja izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svjetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbjedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare