29. Decembra 2022.

Zaharova: Rusija neće dozvoliti Zapadu da “gurne pod tepih” incident sa Sjevernim tokom

Big Portal

Po njenim riječima, zapadne zemlje kojima je to u interesu nastavljaju da ignorišu pozive da se sprovede transparentna, objektivna, profesionalna i depolitizovana istraga nakon koje bi se identifikovali i kaznili krivci.

  • Rusija neće dozvoliti da se ponovo izvrši manipulacija u stilu – “gurnućemo sve pod tepih”. Istina će biti neprijatna za Zapad, jer je ono što se dogodilo sa Sjevernim tokom i Sjevernim tokom 2 – zločin, teroristički akt koji je pripreman ideološki i politički. U momentu kada je, po svemu sudeći, Zapad bio iscrpio sve mogućnosti za korišćenje ekonomskih i političkih poluga pritiska i za realizaciju zadatka o gašenju tog projekta, tada su prešli na plan B i fizički uništili tu civilnu infrastrukturu – izjavila je Zaharova.

Kako je istakla, ne radi se samo o napadu bez presedana na međunarodnu transportnu infrastrukturu, nego o izuzetno opasnom presedanu koji zahtijeva oštru reakciju čitave svjetske zajednice.

  • Stoga ćemo tražiti pravdu i razjašnjavanje pozadine tog teškog zločina – poručila je Zaharova.

Prethodno je list Vašington post objavio da niko od zapadnih činovnika ne sumnja u to da je napad na gasovode bio isplaniran.

Prema riječima neimenovanih izvora, čak i oni koji su upoznati s ekspertizama, nemaju na osnovu čega da zaključe da je diverzija povezana s Rusijom.

Teroristički napadi dogodili su se 26. septembra, istovremeno na dva ruska gasovoda koji izvoze gas u Evropu – na Sjevernom toku 1 i Sjevernom toku 2.

Operator Sjevernog toka, kompanija Nord strim AG saopštila je da je došlo do velikih oštećenja i da je nemoguće procijeniti kada će ona biti otklonjena.

Njemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je riječ o planiranoj diverziji.

Glavno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivičnu istragu o djelu međunarodnog terorizma.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare