30. Decembra 2022.

Zaharova: Nema održivog rješenja za KiM dok se ignoriše ZSO

Big Portal
  • Postignuti kompromis uz “čvrste garancije” Zapada teško da se može nazvati održivim. Presudno pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, koje treba da bude efikasan instrument za ostvarivanje prava bezbjednosti Srba u uslovima sistematskog progona na nacionalnoj osnovi, je ignorisano – izjavila je Zaharova.

Kako Zaharova ocjenjuje, sve dok Priština ne ispuni obavezu koju sabotira već deset godina, situacija će ostati ista uz stalnu opasnost od ponove eskalacije sukoba i dodaje da se iz izjava prištinskih vlasti vidi da ne namjeravaju da odustanu od ideje da silom kontrolišu dijelove koje naseljavaju Srbi.

  • Odlično znamo cijenu bilo kojih garancija Zapada, više puta smo to vidjeli u Ukrajini, na Balkanu i na drugim kriznim žarištima. Sve dok uprkos sporazumima o deeskalaciji, na kojima insistiraju SAD i EU, ostaju neriješena ključna pitanja na Kosovu, postizanje trajnog rješenja nije moguće. Posredovanje EU u dijalogu ne daje rezultate, pregovori su besmisleni što Prištini pruža mogućnost da jača antisrpski narativ – ocijenila je Zaharova.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare