Zaharova: Makron je u pravu, NATO je doživeo moždanu smrt - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zaharova: Makron je u pravu, NATO je doživeo moždanu smrt

Izjava predsednika Francuske Emanuela Makrona o moždanoj smrti NATO-a odražava istinu, napisala je na “Fejsbuku” portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Marija Zaharova navodi da Makrona izjava da je NATO u stanju moždane smrti predstavlja jasnu definiciju trenutne situacije NATO-a.

“Šta tačno Evropa može da uradi za kontrolu svoje sudbine? U 20. veku imala je dva rata, u 19. veku i pre toga beskonačni broj lokalnih ratova, kao i aktivnosti na širenju ideja uz pomoć koplja i mača”, navela je Zaharova, prenosi Tas.

Dodaje da su procesi koji su nastali nakon potpisivanja 14 tačaka Vudra Vilsona, a koji su evoluirali tokom Drugog svetskog rata i razvili se u ekonomsku i političku integraciju Evrope, pomogli da se izađe na kraj sa glavnim zadacima da se zaustave beskonačne evropske podele.

“Oni su, takođe, doveli i do krize identiteta i razvoja”, zaključila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je u intervjuu za britanski Ekonomist da je NATO na samrti, a da se Evropa nalazi na ivici ponora.

Makron je upozorio članice evropske zemlje da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u odbranu zemalja članica NATO-a.

“Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Evropa se nalazi na ivici ponora”, rekao je Makron.

Dodao je da Evropč mora da počne da strateški razmišljati o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili.

“U protivnom Evropa više neće kontrolisati vlastitu sudbinu”, rekao je Makron, preneo je Indeks.

Danas objavljeno

Sijarto: Zajednički ćemo braniti granicu Srbije i Sjeverne Makedonije od ilegalnih migranata

M.

SPC: Ustoličenje patrijarha srpskog Porfirija 14. oktobra u Pećkoj patrijaršiji

M.

Direktna prijetnja: “To ćemo smatrati napadom. Rekli smo da nećemo ispaliti prvi hitac, ali…”

M.

Ostavite komentar