9. Maja 2022.

Zaharova: Kijevski režim na sve načine koči pregovore

Big Portal

Zaharova je istakla da je Rusija odgovorila na poziv kijevskog režima koji je formulisan upravo kao molba, te da je formirana i pregovaračka grupa.

  • Poslata je, ali uzimajući u obzir da oni na sve načine blokiraju te pregovore u stvarnosti imamo to što imamo. Stvar je u tome da su ukrajinska strana i kijevski režim sve ovo vrijeme izmišljali svakakve prijedloge, kako bi ih prekinuli – rekla je Zaharova.

Ona je napomenula i da je to iznenađenje ili da je moglo biti iznenađenje samo za one koji nisu pratili situaciju u toku osam godina, od kada je Rusija inicirala prvi paket Minskih sporazuma.

  • Ali, sa svakom godinom, poslije toga nakon što je dogovor postignut 2015. godine, sa svakom godinom, nažalost, nisu doprinosili mirnom političkom funkcionisanju, već obrnuto, pogoršavali su situaciju. Zašto? Zato što sa svoje strane kijevski režim, ni za vrijeme /Petra/ Porošenka, niti /Volodimira/ Zelenskog, nije ispunio preuzete obaveze – navela je Zaharova.

Ona je napomenula i da Rusija nikada nije govorili da Donjeck, Lugansk treba da se otcijepe, ili da ih ne vidi u sastavu Ukrajine.

  • Naprotiv, svaki put smo naglašavali da je to dio Ukrajine, da se oni nalaze u sastavu jedinstvene države, da, svi treba na jedno mjesto da usmjere snagu, takvo je rusko viđenje, ono označava sinergiju, ujedinjenje napora da se približe stavovi strana i da se omogući životni proces na određenim pravnim osnovama – rekla je Zaharova.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare