19. Novembra 2022.

Zaharova: Borelj izaziva novi produženi raskol u Evropi

Big Portal
  • Nažalost, ideje koje visoki diplomata EU Borelj širi među državama članicama EU ne sadrže, kao ranije, bilo kakav nagovještaj strateške vizije EU u odnosu sa Rusijom i samo provociraju novi produženi raskol Evrope – rekla je Zaharova, komentarišući Boreljove prijedloge o zajedničkim pristupima EU odnosima sa Rusijom usred ukrajinske krize.

Zaharova ocjenjuje da ovi prijedlozi ne nude recepte za rješavanje nagomilanih problema i da Rusija i EU, kao geografski i civilizacijski susjedi, mogu da se udalje jedna od druge.

Ona je rekla da se može zaključiti da je cilj sadašnjih lidera EU da požure da razumno objasne pokušaje da se odnosi sa Rusijom dovedu u stanje političke konfrontacije, lišavajući ih zajedničke istorije i ekonomske osnove.

  • Vidi se želja da se ograniče mogućnosti budućih političara da pronađu izlaz iz ove duboke krize. Izvan svake sumnje, većina evropskog društva pokazuje potrebu za sasvim suprotnim u sadašnjim uslovima – rekla je Zaharova.

Prema njenim riječima, Borelj, po svemu sudeći, ne napušta želju da sumnjivim inicijativama upiše svoje ime u svjetsku i evropsku istoriju.

  • Borelj se do sada istakao kao najkonfrontiraniji visoki zvaničnik EU za sva vremena koji će ostati upamćen po svojim ratobornim pozivima i rečenicama tipa “rat se mora dobiti na bojnom polju” i rasističkim izjavama o “evropskom vrtu” i “džungli” koja opsjeda Evropljane – navela je Zaharova.

Ona ukazuje da je još rano govoriti o rezultatima razgovora unutar EU o odnosima bloka sa Rusijom, jer se ti razgovori nastavljaju, ali Moskva nema iluzija o tome.

Komentarišući suštinu Boreljovog prijedloga u šest tačaka, Zaharova je rekla da je to dokaz da je ukrajinski problem sa državnim udarom 2014. inspirisan Zapadom vještački stvoren kao ideološko prikrivanje pokušaja političkog, ekonomskog, tehnološkog i humanitarnog obuzdavanja Rusije kako bi se osigurala hegemonija Zapada u Evropi i svijetu u cjelini.

  • Zbog toga u prijedlozima Borelja nema govora o rješavanju ukrajinske krize pregovorima i uopšte o obezbjeđivanju sigurnosti u Evropi – istakla je Zaharova.

Ona ukazuje da se Brisel zalaže za “destabilizaciju” unutrašnje političke situacije u Rusiji, čišćenje informacionog prostora od alternativnih gledišta, obezbjeđivanje Zapadnog Balkana kao sfere uticaja EU, prenošenje rivalstva sa Moskvom na postsovjetski prostor, nametanje zapadnocentričnih “pravila” i “izolaciju” Rusije.

Zaharova je dodala da je izolacija Rusije opsesivna ideja koja je postala cilj po sebi za EU ​​- uzaludna namjera čije troškove snose isključivo zemlje EU i njihovi građani koji moraju da plaćaju iz svog džepa strateške greške svojih političara.

  • Indikativno, većina svjetskih metropola nije spremna da slijedi EU koja svojom srednjovjekovnom logikom vraća svijet u vrijeme rascijepa, visokih zidina i opkoljenih tvrđava. Koristeći današnju terminologiju, može se reći da je rukovodstvo EU, očigledno zaraženo nekim abnormalnim političkim virusom, odlučilo da se samoizoluje od Rusije – rekla je Zaharova.

Ona ističe da Moskva smatra da će praktična relevantnost rezultata diskusija unutar EU u velikoj mjeri zavisiti od prihvatanja nove realnosti “na terenu” i svjesti o potrebi izgradnje bezbjednosti na zajedničkom evropskom kontinentu zajedno sa Rusijom kao opcijom koja nema alternativu, sposobnosti evropskih prijestonica da štite, oslanjajući se na sopstveni suverenitet, interese svojih građana i EU u cjelini “ne pretvarajući se u sekundarni instrument geopolitičkog širenja SAD i NATO”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare