Zaharova: Јoš jedan antidejtonski potez zapadnih sila u BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Zaharova: Јoš jedan antidejtonski potez zapadnih sila u BiH

Saopštenje Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mirovnog sporazuma za BiH o “visokom predstavniku” u suprotnosti je sa Dejtonskim sporazumom, saopštila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

  • Ogorčeni smo još jednim antidejtonskim ispadom članova Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mirovnog sporazuma za BiH u Sarajevu. Saopštenje koje su objavili 10. novembra u znak podrške takozvanog “visokog predstavnika” za BiH predstavlja flagrantno kršenje prakse usaglašavanja ovakve vrste dokumenata u Upravnom odboru, čija je punopravna članica i Rusija – navodi se u komentaru.

Zaharova je ukazala da partneri nisu htjeli da obavijeste Rusiju da se priprema još jedno saopštenje odbora, “samovoljno dodavši u fusnoti da ga Rusija ne podržava”.

  • Ne ulazeći previše u komentarisanje sadržaja nelegitimnog saopštenja, moramo konstatovati da politika članova Upravnog odbora ima za cilj eroziju konsolidovanih napora međunarodne zajednice za realizaciju Dejtonskog sporazuma u BiH. Ubijeđeni smo da to ne može doprinijeti zajedničkim ciljevima: jačanju bezbjednosti, mira, stabilnosti u BiH i na Balkanu, kao i da će dovesti do stvaranja novih podjela – naglasila je ona.

Zvanična predstavnica je istakla da “odgovornost za ovu avanturu leži na onima koji to rade”.

  • Pozivamo partnere da se vrate konsenzusnom i konstruktivnom načinu funkcionisanja Upravnog odbora za BiH – zaključeno je u komentaru.

Danas objavljeno

Naučnici: Antitjela od delte ne štite od omikrona

V.R.

Počeli izbori u Crnoj Gori: Cetinje, Mojkovac i Petnjica biraju lokalnu vlast

V.R.

Na parkingu na Dobrinji gorjelo šest automobila, uhapšena jedna osoba

V.R.

Ostavite komentar