Zagreb u ruševinama: Prve procjene štete nakon zemljotresa - BIGportal.ba
Region Vijesti

Zagreb u ruševinama: Prve procjene štete nakon zemljotresa

Zagrebačka policija objavila je prve zvanične podatke o šteti izazvanoj serijom zemljotresa koji je jutros pogodio taj grad.

Prema podacija, do 11 sati je utvrđeno da je ukupno 66 oštećenih objekata i 23 automobila.

Situacija u hrvatskoj metropoli počela je da se normalizuje tek oko podneva.

Inače, iz policije je potvrđeno da je u stanu u Đorđićevoj ulici dete rođeno 2004. godine teško povređeno. “Najveći broj objekata i automobila je oštećen u samom centru Grada. Oštećene su Zagrebačka katedrala i crkva u Palmotićevoj ulici, a na području Dubrave uz prijavu o oštećenjima više objekata, oštećena je i crkva u Čučerju”, navodi se u saopštenju.

Zagreb je rano jutros pogodila serija potresa, a najjači udar je bio u 6.24, magnitude 5,5. Snažna podrhtavanja tla izazvala su paniku među građanima koji su istrčali iz svojih domova i sklonili na mesta koje su smatrali sigurnima. U tih sat vremena u Zagrebu je vladala apsolutna anarhija, neki delovi grada ostali su i bez struje, semafori su se ugasili, pred benzinskim pumpama počele su se formirati ogromne kolone…

Upravo je u tim trenucima saobraćaj možda bio veća opasnost od samog potresa, budući da su retki stajali na crvenom svetlu,piše zagrebački Jutarnji list. Pravi haos je nastao i u zagrebačkim bolnicama gde je takođe bilo većih oštećenja. Posebno je potresna scena, kažu, bila ona ispred porodilišta u Petrovoj gde su majke s bebama naprasno morale izaći na ulicu po velikoj hladnoći. U bolnicu se na kraju nisu ni vratili, jer je procenjeno da stara zgrada u Petrovoj nije sigurna.

Prebačene su u noviju zgradu, a deo njih u Dubravu. Policija je četiri sata nakon potresa odlučila da zatvori Trg bana Josipa Jelačića i okolne ulice, a u istim trenucima na trgu su se stacionirali kamioni Hrvatske vojske čiji će pripadnici pomoći u raščišćavanju grada.

Danas objavljeno

Zvanično objavljeni sporazumi o pristupanju novih ruskih oblasti

M.

Preliminarni rezultati CIK: Dodiku najviše glasova za predsjednika Srpske

M.

Cvijanovićeva u vođstvu sa 52,8 odsto glasova: Novi rezultati CIK za srpskog člana Predsjedništva

M.

Ostavite komentar