Zagreb: Šteta od zemljotresa procijenjena na oko 5,5 milijardi evra - BIGportal.ba
Region Vijesti

Zagreb: Šteta od zemljotresa procijenjena na oko 5,5 milijardi evra

Ministar građevinarstva i prostornog uređenja Hrvatske Predrag Štromar rekao je da je šteta od zemljotresa u Zagrebu i okolini procijenjena na oko 42 milijarde kuna /oko 5,5 milijardi evra/.

  • Stručnjaci Građevinskog fakulteta komunicirali su sa evropskim kolegama i iznijeli procjenu štete. Napravili su pet verzija procjene i odabrali onu za koju misle da je najrealnija. Procjenjuju da je šteta oko 42 milijarde kuna – rekao je Štromar za HRT.

Na pitanje šta je nakon mjesec dana pripremljeno za obnovu uništenih stambenih i drugih objekata i kada će biti usvojen zakon kojim će to biti uređeno, Štromar je rekao da je zakon pri kraju.

  • Brusimo ga još sa stručnjacima. Izgradićemo hitno stanove gdje bi ljudi kojima su uništeni objekti u zemljotresu bili nekoliko godina, a onda bi te zgrade iskoristili kao studentski dom – objasnio je Štromar.

Prije mjesec dana Zagreb je pogodio razoran zemljotres u kojem je život izgubila petnaestogodišnja djevojčica, oštećen je veliki broj javnih i privatnih objekata, a mnogi su se morali iseliti iz svojih domova.

agencije

Danas objavljeno

Bajden uz suze položio zakletvu i zvanično postao 46. predsjednik Amerike

D

Bajden stigao u Kapitol, sve spremno za inauguraciju

D

I Pens ostavio pismo svojoj nasljednici

D

Ostavite komentar