Zagreb spremio spisak zahtjeva da zaustavi Srbiju - BIGportal.ba
Region Vijesti

Zagreb spremio spisak zahtjeva da zaustavi Srbiju

Ako želi da napreduje u procesu pridruživanja EU, Srbija će morati da raskrsti sa svojom prošlošću, zahtjev je koji je zvanični Zagreb ugradio u svoj program predsjedavanja EU, koje je Hrvatska i formalno započela.

U tom dokumentu, u dijelu koji se odnosi na proširenje, između ostalog, naglašava se da je važno poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i vladavine prava, doprinos regionalnoj saradnji i razvoj dobrosusjedskih odnosa. Ovo posljednje uključuje prevladavanje nasleđa prošlosti, istinsko pomirenje, i rješavanje otvorenih pitanja.

Zagreb se “na papiru” založio za otvaranje pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom i najavio da će podsticati i napredak Srbije i Crne Gore, ali uz puno ispunjavanje postavljenih kriterijuma.

Očekuje se da će Hrvatska, posebno sada kada predsjedava EU, u svim tijelima Unije, a naročito u onim koji odlučuju o otvaranju novih poglavlja, insistirati na dugačkoj listi pitanja koja su njoj bitna: od rješavanja sudbine nestalih, pitanja arhiva, granice, sukcesije, imovine bivše SFRЈ, položaja njihove manjine u Srbiji, do suočavanja s prošlošću.

Inače, Hrvatska je proširenje EU zvanično unijela u prioritete svog predsjedavanja, u okviru tzv. četvrtog stuba, koji se odnosi na “Uticajnu Evropu”. U ovom djelu programa stoji i da se vjerodostojnost u međunarodnim odnosima odražava kroz odgovoran pristup prema neposrednom okruženju na Zapadnom Balkanu.

VEČERNJE NOVOSTI

Danas objavljeno

Vučić otkrio kada će razgovarati sa Putinom

M.

Podnesen izvještaj protiv v.d. direktora Republičkog zavoda za geološka istraživanja

M.

Ankara pregovara sa Moskvom i Kijevom o otvaranju koridora

M.

Ostavite komentar