Zagreb: Samit Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana - BIGportal.ba
Region Vijesti

Zagreb: Samit Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana

Samit Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana biće održan danas u Zagrebu putem video-konferencije. Hrvatska, koja predsjedava Savjetu Evropske unije, organizuje samit u ovom formatu zbog pandemije bolesti KOVID-19.

Učesnici sastanka su šefovi država ili vlada članica EU i lideri Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije, i samoproglašenog Kosova.

Iz Evropskog parlamenta saopšteno je da je video-konferencija, čiji je domaćin Hrvatska, prilika i da učesnici sa zapadnog Balkana izraze privrženost vladavini prava, demokratiji i nastavku sprovođenja reformi.

Uoči skupa saopšteno je da su predsjedavajući Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvid Mekalister, stalni izvjestioci i šefovi delegacija Evropskog parlamenta za Albaniju, BiH, samoproglašeno Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju pozdravili video-samit kao nastavak transformacije regiona.

  • Pozdravljamo virtuelni samit sa predstavnicima zapadnog Balkana, koji može da produbi veze između EU i jugoistočne Evrope. Njegovo održavanje pokazuje da se može prevazići bilo kakva prepreka posvećenosti procesa proširenja i da je krajnji cilj puno članstvo u Uniji – ističe se u saopštenju.

Prethodni sastanak na vrhu EU i zapadnog Balkana održan je 17. maja 2018. u Sofiji.

RTRS

Danas objavljeno

Bura zbog izjave Milanovića: “Ne, ubijeni se ne nadoknađuju novcem”

M.

U Srpskoj 228 novozaraženih, 15 osoba preminulo

M.

FBiH: Zaraženo 378 osoba

M.

Ostavite komentar