Zagreb: Oko 25 odsto testiranih pozitivno - BIGportal.ba
Region Vijesti

Zagreb: Oko 25 odsto testiranih pozitivno

Od 970 osoba koje su do sada u Zagrebu prošle antigensko testiranje na kovid 19, njih 248 je pozitivno, što je u prosjeku oko 25 odsto testiranih, rezultati su besplatnog brzog antigenskog testiranja koje je danas sprovedeno na 12 lokacija u ovom gradu.

Direktor zagrebačke Kancelarije za zdravstvo Vjekoslav Јeleč izjavio je da je testiranje proteklo bez problema i da je bilo naručeno 1.135 osoba, ali nisu svi došli.

  • Među testiranima je bilo i dvadesetak asimptomatskih slučajeva za koje se pokazalo da su pozitivni – rekao je Јeleč.

On je istakao da je testiranje prvenstveno namijenjeno za one koji imaju tegobe u trajanju od pet dana i osnovanu sumnju da je riječ o kovidu, jer se najbolji rezultati pokazuju upravo u takvim grupama, prenosi Hina.

  • U Zagrebu je svaki treći testirani PCR metodom pozitivan i zato smo se odlučili za antigensko testiranje koje daje mnogo veći obuhvat kada je riječ o lokalnoj transmisiji bolesti – pojasnio je Јeleč.

U Zagrebu je danas počelo masovno besplatno antigensko testiranje građana na virus korona, a za tu svrhu je Gradska uprava obezbijedila 60.000 testova.

Osnovni cilj projekta je testirati oko 50.000 ljudi u što kraćem roku, prije svega one građane koji imaju kliničke simptome kovida 19, kao i one koji su kontakti potvrđenih pozitivnih slučajeva, objavljeno je na sajtu grada Zagreba.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao je da će testiranje biti obavljano na 12 punktova i da su za danas i sutra popunjeni svi termini, po 1.200 ljudi.

U Hrvatskoj je u protekla 24 časa od posljedica zaraze virusom korona preminulo 45 osoba, dok je zabilježeno 1.973 novih slučajeva zaraze među 6.139 testiranih.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je 19.275. Među njima je 2.060 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je 235 na respiratoru, saopšteno je iz Nacionalnog štaba civilne zaštite.

Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze virusom korona u Hrvatskoj, preminulo je 1.398 ljudi.

Danas objavljeno

Nemiri u Parizu tokom predizbornog mitinga

M.

Srpska visoke predstavnike ne prihvata kao objektivne

M.

Putin: “Obratite pažnju”

M.

Ostavite komentar