4. Novembra 2022.

Zagreb kao Amsterdam? Uskoro odluka o legalizaciji marihuane

Big Portal

Zakonski predlog predviđa da svaka odrasla osoba za svoje potrebe može da uzgoji do devet biljaka, pa bez obzira što socijaldemokrate tvrde da to “nije namenjeno toliko rekreativnom uživanju koliko osobama sa teškim bolestima”, možemo komotno da kažu da njihov predlog širom otvara vrata potpuno besplatnom uživanju u marihuani.

Njihov “lek specialis” podrazumeva, naime, da se novi zakon primenjuje bez obzira na postojeći Zakon o suzbijanju zloupotrebe droga.

Nadalje, ovim zakonom se predlaže da „nosilac ili član OPG-a ima pravo da se bavi komercijalnim poslovima u vezi sa uzgojem, preradom i prometom svih sorti konoplje, te da se za potrebe zdravstvenog sistema konoplja može koje zasadi “svako pravno ili fizičko lice koje ispunjava kriterijume visokog kvaliteta gajenja i proizvoda od konoplje”.

“Nova nemačka vlada je u svom programu obećala i legalizaciju kanabisa u rekreativne svrhe. Razlozi zbog kojih je legalizacija konoplje postala (svetski) trend nisu samo medicinski i ekološki, već i ekonomski. Naime, države koje su legalizovale konoplju u rekreativne svrhe imaju izuzetno pozitivne ekonomske rezultate”, tvrde socijaldemokrate. Dodaju da je Hrvatska “nažalost propustila priliku da bude prva zemlja u Evropi koja je dekriminalizovala i regulisala upotrebu konoplje u rekreativne, zdravstvene, poljoprivredne, industrijske i druge svrhe”.

“Nemačka i Švajcarska su u tom segmentu pretekle Hrvatsku. Socijaldemokrati su još u februaru ove godine u saborsku proceduru predali najprogresivniji zakon za iskorištavanje punog potencijala konoplje, čiji je autor Mirela Holi… Cilj ovog zakona je da se iskoristi trenutni trenutak i da Hrvatska vodeća zemlja u iskorišćavanju svih potencijala konoplje, jer je tržište konoplje jedno od najbrže rastućih i najprofitabilnijih tržišta. Konoplja je primenljiva u prehrambenoj, kozmetičkoj, tekstilnoj, hemijskoj, automobilskoj i drugim industrijama, a zbog jedinjenja koje sadrži koristi se i u lečenju i ublažavanju negativnih posledica čitavog niza veoma teških bolesti”, kažu oni.

Ivana Posavec Krivec, liderka Kluba zastupnika socijaldemokrata, svesna je, kaže, da njihov zakonski predlog neće biti prihvaćen jer za njega neće glasati HDZ i desničarske opozicione stranke.

“Predlog najverovatnije neće proći jer smo i dalje takvo (konzervativno) društvo. Sama činjenica da smo uspeli da uvedemo ovakvu raspravu u parlament predstavlja veliki pomak. Očekujem da će naš prijedlog podržati i predstavnici SDP-a, Zeleno-lijevog bloka, GLAS-a, Centra… S druge strane, Vlada ne pokazuje nikakvu volju za naš zakonski prijedlog”, kaže Posavec Krivec.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare