Zagreb apeluje: Ne izlazite napolje - BIGportal.ba
Region Vijesti

Zagreb apeluje: Ne izlazite napolje

Grad Zagreb donio je odluku da posavjetuje građane uslijed povećanja vrijednosti ozona.

Grad savetuje deci, trudnicama, starijim sugrađanima, hroničnim respiratornim i plućnim bolesnicima da ne izlaze napolje zbog prekoračenja granične vrednosti prizemnog ozona od 180 mikrograma po kubnom metru, koja je zabeležena u petak u 12.30 sati.

Prekoračenje je izmereno u laboratoriji Državnog hidrometeorološkog zavoda na Državnoj mjernoj stanici Zagreb-3. S obzirom na trenutne visoke temperature i intenzitet sunčevog zračenja, moguće je da se ova vrsta ekscesa nastavi i u popodnevnim satima i narednim danima, pod sličnim ili istim vremenskim uslovima, saopšteno je iz Grada Zagreba.

“U ovakvim uslovima, osetljive grupe stanovništva, uključujući malu decu, trudnice, starije građane, hronične respiratorne i plućne bolesnike i osobe sa trenutno lošim zdravstvenim stanjem, mogle bi da dožive simptome kao što su glavobolja, iritacija sluzokože očiju, grla. , nosa i disajnih puteva”, upozoravaju iz kabineta gradonačelnika.

Iz predostrožnosti se preporučuje da pomenute grupe stanovništva ne izlaze napolje u vreme prekoračenja. Dalje, Grad savetuje da se ne otvaraju prozori i ne koristi mehanička ventilacija, koja uvodi vazduh u radne ili dnevne sobe.

Između ostalih preporuka, navodi se da se, gde god je to moguće, za kuvanje koriste električni šporeti i peći umesto šporeta na gas i čvrsto gorivo, da se umesto ličnih motornih vozila koristi javni gradski prevoz, kao i da se primena insekticida, čišćenje uz pomoć korozivne hemikalije i rastvarači ili popravke koje koriste lepkove, boje, lakove itd.

Nastankom povoljnijih meteoroloških uslova očekuje se smanjenje prekomernih koncentracija prizemnog ozona i prestanak prekoračenja praga obaveštenja, o čemu će građani biti obavešteni.

B92.

Danas objavljeno

Švajcarska “okrenula leđa” Rusima: Hitno se oglasilo ministarstvo

M.

Rusija i Turska postigle dogovor o plaćanju gasa u rubljama

M.

Mladima još po 100 KM u prvoj polovini septembra

M.

Ostavite komentar