Zagledani u prošlost vode nas u budućnost?! - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Zagledani u prošlost vode nas u budućnost?!

Nazadovanje BiH u svakom pogledu je sve vidljivije. Politički analitičari smatraju da nacionalizam cvjeta, dok se ekonomska i polička kriza produbljuju.

Nazadovanje BiH u svakom pogledu je sve vidljivije. Politički analitičari smatraju da nacionalizam cvjeta, dok se ekonomska i polička kriza produbljuju.

Tri naroda. Tri razlicite stranke. Tri razlicita koncepta – ali jedna matrica. Nacionalizam je zajednički za sve tri vladajuće stranke u BIH.Donošenje deklaracija koje su daleko od sprovodivih, služe da proizvode krize i dižu međunacionalne tenzije.

Programska deklaracija SDA, prema kojoj bi BiH bila definisana kao regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti- državnim, regionalnim i lokalnim, i u kojoj bi bio jedan predsjednik, za one koji prate politiku je proizvod političkih elita koje nisu sposobne da razriješe mnogostruke krize – ustavnu, ekonomsku, moralnu, pravosudnu i onda se hvataju jakih ideoloških narativa koji im obezbjeđuju opstanak na vlasti.

”Što znači da je Izetbegović ovom Deklaracijom stvari vratio na predratno stanje i stvari postavio tako da, u najbukvalnijem smislu te riječi, drugim nacijama u Bosni i Hercegovini poručuje da se moraju prilagoditi njegovom konceptu tog bosanskog identiteta koji je, u stvari, bošnjački” – kaže profesor Enver Kazaz.

Deklaracija SDA nije ni prva, a neće biti posljednja koja izaziva polemike u BiH. Histeriju je izazvala i deklaracija SNSD-a iz 2015 godine u kojoj je navedeno da je Republika Srpska slobodna i samostalna, a Bosna i Hercegovina je nametnuta država.

Tom Deklaracijom pozvana je NS RS da donese odluku o samostalnosti RS. Ništa od toga se nije desilo, osim što se pred izbore na nacionalnoj osnovi pokušala okupiti masa i pridobiti podrška naroda.

Ove godine i Hrvatski narod sabor je potvrdio Deklaraciju u kojoj se navodi da je BIH naša domovina – nezavisna, cjelovita, stabilna i prosperitetna, optimalan okvir za ostvarenje hrvatskih nacionalnih interesa. A zajedničko za sve deklaracije jeste da su formalno i pravno neobavezujuće.

”One su samo spisak lijepih želja i mrtvo slovo na papiru, ali pokazatelj cinizma političkih aktera na vlasti” – kaže politički analitičar Tanja Topić.

Mnogi su mišljenja da se iza najava o referendumima, revizijama, različitim deklaracijama i rezolucijama krije nešto drugo što treba da prikrije i da se pažnja građana odvuče sa stvarnih problema. Pokazalo se do sada mnogo puta da živimo u zemlji jednakih nacioanlizama koji se međusobno održavaju na vlasti.

BN TV

Danas objavljeno

London šalje Kijevu oružje za samoodbranu

M.

Šojgu pozvan u London

M.

Popularna i u penziji

M.

Ostavite komentar