Zaglavio zatvor zbog prevare od 50 miliona evra, ali policiji ne da šifru za bitkoine - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Zaglavio zatvor zbog prevare od 50 miliona evra, ali policiji ne da šifru za bitkoine

U njegovom “digitalnom novčaniku” nalazi se više od 1.700 bitkoina, čija je trenutna vrijednost 39.000 dolara “po komadu”…

Nemački tužioci su od jednog prevaranta zaplenili bitkoine vredne više od 50 miliona evra, ali su se odmah našli u problemu, pošto nisu mogli da “otključaju” novac.

Tužilac, u bavarskom gradu Kemptenu, Sebastijan Murer je potvrdio slučaj čoveka koji je osuđen zbog prevare i koji sve vreme boravka u zatvoru policiji ne želi da kaže lozinku za pristup “digitalnom novčaniku” u kome se nalazi više od 1.700 bitkoina.

Bitkoin se čuva u softveru poznatom kao digitalni novčanik koji je osiguran šifrovanjem. Lozinka se koristi kao ključ za dešifrovanje, otvaranje novčanika i pristup bitkoinima. Ako se lozinka izgubi, korisnik ne može da otvori novčanik.

Kada je prevarant “strpan” iza rešetaka, njegova zaliha bitkoina vredela je tek mali delić trenutne vrednosti te kriptovalute, prenosi Sputnik.

Cena bitkoina je porasla tokom protekle godine, dostigavši rekordnih 42.000 dolara u januaru, ali su se vlasti ipak obezbedile da muškarac ne može da pristupi tom trenutno izuzetno velikom iznosu novca.

(Telegraf.rs)

Danas objavljeno

Optuživali ga za “kriminalno rudarenje”, danas je milijarder

V.R.

WhatsApp postaje manje koristan ako ne prihvatite njegove nove uslove

V.R.

Navodni renderi Sharp Aquos R6 telefona sa Leica kamerama, procurili na internet

V.R.

Ostavite komentar