Zagađenje uništava i kožu: Kako da je "spasete" - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Zagađenje uništava i kožu: Kako da je “spasete”

Evo nekoliko stvari koje svi možemo da radimo kako bismo imali lepu i sjajnu kožu. Svi već znamo da je zagađenje u gradskim sredinama prilično veliko, što nikako nije dobro ni za zdravlje, a dermatolozi ističu da to utiče i na našu kožu – smanjuje antioksidante i ometa proizvodnju kolagena,…

Evo nekoliko stvari koje svi možemo da radimo kako bismo imali lepu i sjajnu kožu.

Svi već znamo da je zagađenje u gradskim sredinama prilično veliko, što nikako nije dobro ni za zdravlje, a dermatolozi ističu da to utiče i na našu kožu – smanjuje antioksidante i ometa proizvodnju kolagena, čineći kožu starijom.

Dermatolog Džina Ju zato ističe da je jako važno da svake večeri čistite kožu kako biste skinuli sve polutante, ali i da svakodnevno koristite SPF kremu – i leti i zimi. Još jedan od načina da “podmladite” kožu je da do 20 časova uveče popijete osam čaša vode.

“Brojni su načini na koje zagađenje vazduha utiče i na kožu. Između ostalog, utiče i na smanjenje antioksidanata, ometa proizvodnju kolagena i uništava zaštitni sloj kože. Rezultat svega toga je ubrzano starenje kože”, objašnjava dermatolog.

Ona dodaje da se usled dugotrajne izloženosti polutantima na koži javljaju bore, braon fleke, nejednak ten, dehidracija i gubitak elastičnosti kože.

Savetujući kako bi trebalo da izgleda idealna nega kože, kaže: “Postoje četiri važna koraka: čišćenje kože, nanošenje kreme sa antioksidantima, hidriranje kože i krema sa zaštitnim faktorom”.

“Prvo, čišćenjem lica uveče ćete ukloniti sve polutante koji se tokom dana nakupe na koži. Zatim, sledi nanošenje antioksidant kreme koja sadrži vitamin C i E, koja sprečava formiranje slobodnih radikala, što pomaže u odlaganju starenja kože”, kaže dr Ju.

Ono što takođe treba da imate na umu je da kreme sadrže različite doze vitamina C (od pet do 20 odsto), a najbolje je da počnete nekom koja sadrži manje, pa da postepeno prelazite na one sa većom koncentracijom vitamina, kako biste izbegli iritaciju.

Danas objavljeno

Pet efikasnih savjeta za bolju organizaciju vremena

D

Zašto treba da pijemo čaj od maslačka?

D

Svinjski file u panceti

D

Ostavite komentar