Zagađenje uništava i kožu: Kako da je "spasete" - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Zagađenje uništava i kožu: Kako da je “spasete”

Evo nekoliko stvari koje svi možemo da radimo kako bismo imali lepu i sjajnu kožu. Svi već znamo da je zagađenje u gradskim sredinama prilično veliko, što nikako nije dobro ni za zdravlje, a dermatolozi ističu da to utiče i na našu kožu – smanjuje antioksidante i ometa proizvodnju kolagena,…

Evo nekoliko stvari koje svi možemo da radimo kako bismo imali lepu i sjajnu kožu.

Svi već znamo da je zagađenje u gradskim sredinama prilično veliko, što nikako nije dobro ni za zdravlje, a dermatolozi ističu da to utiče i na našu kožu – smanjuje antioksidante i ometa proizvodnju kolagena, čineći kožu starijom.

Dermatolog Džina Ju zato ističe da je jako važno da svake večeri čistite kožu kako biste skinuli sve polutante, ali i da svakodnevno koristite SPF kremu – i leti i zimi. Još jedan od načina da “podmladite” kožu je da do 20 časova uveče popijete osam čaša vode.

“Brojni su načini na koje zagađenje vazduha utiče i na kožu. Između ostalog, utiče i na smanjenje antioksidanata, ometa proizvodnju kolagena i uništava zaštitni sloj kože. Rezultat svega toga je ubrzano starenje kože”, objašnjava dermatolog.

Ona dodaje da se usled dugotrajne izloženosti polutantima na koži javljaju bore, braon fleke, nejednak ten, dehidracija i gubitak elastičnosti kože.

Savetujući kako bi trebalo da izgleda idealna nega kože, kaže: “Postoje četiri važna koraka: čišćenje kože, nanošenje kreme sa antioksidantima, hidriranje kože i krema sa zaštitnim faktorom”.

“Prvo, čišćenjem lica uveče ćete ukloniti sve polutante koji se tokom dana nakupe na koži. Zatim, sledi nanošenje antioksidant kreme koja sadrži vitamin C i E, koja sprečava formiranje slobodnih radikala, što pomaže u odlaganju starenja kože”, kaže dr Ju.

Ono što takođe treba da imate na umu je da kreme sadrže različite doze vitamina C (od pet do 20 odsto), a najbolje je da počnete nekom koja sadrži manje, pa da postepeno prelazite na one sa većom koncentracijom vitamina, kako biste izbegli iritaciju.

Danas objavljeno

Špageti sa bijelim lukom i puterom

Vanja A

Koliko šoljica čaja dnevno je previše?

Zeljka

Mogu li da se dobiju pouzdani rezultati testiranjem na omikron soj?

Zeljka

Ostavite komentar