Zagađen vazduh izaziva i bolesti srca - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Zagađen vazduh izaziva i bolesti srca

I pored svakodnevnih upozorenja stručnjaka o pogubnosti aerozagađenja za zdravlje čovjeka, emisija štetnih gasova u cijelom svijetu se ne smanjuje.

I pored svakodnevnih upozorenja stručnjaka o pogubnosti aerozagađenja za zdravlje čovjeka, emisija štetnih gasova u cijelom svijetu se ne smanjuje. Osim bolesti pluća, nečistoće u vazduhu uzrok su i kardiovaskularnih bolesti, o čemu svedoči i nedavno istraživanje litvanskih naučnika.

Dugotrajna izloženost zagađenom vazduhu povećava rizik od pojave hipertenzije, tvrde litvanski stručnjaci na osnovu rezultata obimne studije koja je sprovedena tokom protekle dve decenije na lokalnom stanovništvu.

Osim visokog pritiska, kod ispitanika koji su živeli u području značajnog aerozagađenja zabeležen je i metabolički sindrom, koji zapravo predstavlja niz stanja povezanih sa pojavom bolesti srca, moždanim udarom i dijabetesom.

Studijom je obuhvaćeno više od 280.000 stanovnika Kaunasa, a uočeni rizici su bili dodatno izraženi kod osoba koje su živele nadomak saobraćajne buke i u naseljima bez parkova i zelenih površina.

Danas objavljeno

Savršeni brzi doručak: Mafini sa kačkavaljem i šunkom

Zeljka

Hrana koja čisti pluća: Sprečava respiratorne infekcije – neophodna je, naročito tokom zime

Zeljka

Evo kako i u koje vrijeme zaista treba da pijete vodu

Vanja A

Ostavite komentar