Zafranović: Neću se sastajati s tim kriminalcima na sudu - BIGportal.ba
Ex Yu

Zafranović: Neću se sastajati s tim kriminalcima na sudu

Lordan Zafranović komentarisao je spekulacije da je „Dara iz Jasenovca“ plagijat delova iz scenarija Arsena Diklića „Djeca Kozare“ istakavši da je to „sramota za veličanstvenu srpsku kinematografiju”.

Proslavljeni hrvatski reditelj trenutno radi na filmu „Zlatni rez 42“ po scenariju Arsena Diklića „Djeca Kozare“ čime ostvaruje davnašnju želju čuvenog scenariste i književnika da se po tom predlošku snimi dugometražno ostvarenje.

Ovih dana se navršilo sto godina od rođenja autora scenarija kultnih filmova poput „Diližanse snova“, „Marša na Drinu“, „Užičke republike“, do „Zimovanja u Jakobsfeldu“ i „Salaša u Malom Ritu“. Tim povodom danas je otvorena izložba „Od reči do filma“ u Jugoslovenskoj kinoteci.

Lordan Zafranović se osvrnuo i na spekulacije da je „Dara iz Jasenovca“ plagijat delova iz scenarija Arsena Diklića „Djeca Kozare“ istakavši da je to „sramota za srpsku kinematografiju koja je veličanstvena i ima tako bogatu istoriju“:

„Ništa se nije desilo, nismo išli na sudove, a mi smo odlučili da preadaptiramo neke delove i izbegnemo scene koje su ukradene i koje su, nažalost, realizovane strašno slabo. Malo ko se uzbudio zbog toga. To je mrlja na kinematografiji. Na to se ne može reagovati. Neću se sastajati sa tim kriminalcima na sudu. Zašto bih to radio. Za mene je to šokantno. Dikićeva porodica i ja smo ostali ukočeni. Sad radimo naš film i ne želimo da se time bavimo“, naveo je on.

N1.

Danas objavljeno

Sloba Radanović prisjetio se svog djetinjstva i neostvarenih želja

Vanja A

Nataša Bekvalac: Lakše ostavljam muža, nego cigarete

Vanja A

Ko je atraktivna partnerka slovenskog premijera o kojoj piše ceo region

Zeljka

Ostavite komentar