Zaev: Sjeverna Makedonija (BJRM) na ljeto dobija datum za početak pregovora sa EU - BIGportal.ba
Region Vijesti

Zaev: Sjeverna Makedonija (BJRM) na ljeto dobija datum za početak pregovora sa EU

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da će njegova zemlja ovog leta, u junu ili julu, dobiti “zeleno svetlo” za početak pregovora sa EU.

Povodom nagađanja da će Severna Makedonija dobiti datum u junu, kako je najavljeno prošle godine, ili će to biti odloženo, Zaev je istakao da su “reforme maksimalno sprovedene” i da je “završeno sve što je Vlada zacrtala u reformskom Planu 18, a Evropska komisija odobrila”.

On je dodao da ostaje još samo da se donese zakon o javnom tužilaštvu, s kojim se napredovalo u dogovorima sa opozicijom i da će on uskoro biti utvrđen.

“Prespanski dogovor i sve ono što se desilo u našoj zemlji je zaista ozbiljna motivacija da se desi to što očekujemo, a dogodiće se da dobijemo datom i odluku za otpočinjanje pregovora sa EU”, rekao je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Eventualno pomeranje, dodao je, ni u jednom slučaju neće biti zbog Severne Makedonije ili nekih drugih razloga, već zbog toga što se ove godine održavaju izbori za Evropski parlament.

On je istakao da se kao optimista vratio sa neformalnog sastanka za Zapadni Balkan koji je održan u Berlinu, gde je fokus bio na oblikovanju procesa za rešavanje spora Beograda i Prištine.

“Ne samo da će da bude donesena pozitivna odluka za otpočinjanje pregovora Severne Makdonije sa EU, već ova zemlja treba da bude ponosna što je istaknuta kao primer za rešavanje spora sa Grčkom, prema kojem treba da se vode i ostali koji žele da reše određena otvorena pitanja”, rekao je Zaev.

Izvor: Beta

Danas objavljeno

Srpskoj listi 100 odsto glasova u Severnoj Mitrovici, Radojević ubjedljiv

M.

Uhvaćena nova mula na “Tuđmanu”

M.

Američki i kanadski vojni brodovi kod Tajvana; Kina bijesna

M.

Ostavite komentar