5. Juna 2019.

Zaev: Severna Makedonija na listi 20 najvećih dostignuća EU

Big Portal

Severnomakedonski premijer Zoran Zaev istakao je da je Evropska Komisija uvrstila Severnu Makedoniju i njen uspeh na listu 20 najvećih dostignuća Evropske Unije u prethodnih pet godina.

Zaev je , a zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom u Briselu, ocenio da je to ogromno priznanje i podsticaj, prenosi MIA.

Prema njegovim rečima, Makedonija je za 12 meseci u potpunosti završila reforme, primenila u osnovi Prespanski sporazum sa Grčkom i sporazum sa Bugarskom.

Severna Makedonija je primer saradnje i prijateljstva u regionu, kao i na unutrašnjem nivou, i da pokazuje političku zrelost i evropske manire, naveo je Zaev.

“U potpunosti smo spremni za početak pregovora. Sada su države članice i institucije Evropske unije na potezu”, rekao je Zaev.

Datum za otvaranje pregovora u julu

Junker je rekao da će Severna Makedonija najverovatnije dobiti datum za predpristupne pregovore EU u julu.

Doadao je da će EK dati sve od sebe da se ta odluka donese ovog leta.

Zaev je uzvratio da je uveren da će ta odluka biti doneta ovog leta ističući da “ta zemlja to 100 odsto zaslužuje”.

“Verujem da će tokom leta biti doneta odluka o datumu započinjanja pregovora. Nema jače motivacije za ceo region, kao i za Severnu Makedoniju, nego što je EU”, rekao je Zaev.

Evropski komesar za proširenje i dobrosusedsku politiku Johanes Han izjavio je da je otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom značajno ne samo zbog stabilnosti regiona, već i zbog kredibiliteta EU koja bi tako nagradila tu zemlju zbog napora da se usvoji Prespanski sporazum sa Grčkom.

Prema njegovim rečima, taj sporazum može imati veliki uticaj na ceo region.
“Ukoliko zemlja učini sve što se od nje tražilo, a nije adekvatno nagrađena, to nije dobar stimulans. A ako je suprotno, to bi moglo, na primer, da pokrene pregovore Beograda i Prištine”, rekao je Han.

Kako navodi makedonska agencija, o datumu će se raspravljati na sastanku lidera EU 18. juna u Luksemburgu, a na osnovu preporuke EK za otvaranje pregovora objavljene u poslednjem izveštaju o napretku te zemlje, objavljenom krajem maja.

rts

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare