Zaev: Novo ime Severne Makedonije biće blokirano - BIGportal.ba
Region Vijesti

Zaev: Novo ime Severne Makedonije biće blokirano

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da odlaganje početka pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom dovodi u rizik Prespanski sporazum.

“Tačnije, to znači da će delovi o unutrašnjoj upotrebi novog imena Severna Makedonija biti blokirani i neće moći da budu sprovedeni”, naveo je Zaev u intervjuu za Juronjuz na grčkom jeziku, a prenosi Plus info.

Zaev objašnjava da su određeni članovi sporazuma koje su Makedonija i Grčka potpisali 17. juna 2018. godine tesno povezani sa napretkom Makedonije ka učlanjenju u EU.

“Neki članovi će biti zamrznuti, jer ne mogu da se sprovode. Pokušaćemo da ih sprovedemo, ali obe stvari su povezane”, rekao je Zaev, dodavši da je reč o članovima koji se odnose na unutrašnju upotrebu novog imena.

Ipak, on u intervjuu naglašava da za njegovu zemlju ne postoji alternativa i da će se bez EU “oni izgubiti u tamnici”.

“Nemamo drugu alternativu. Nema druge ponude koja bi mogla biti alternativa. Ono što neki nude nam ne daje demokratiju, vladavinu prava i slobode. Ako se svetlost zvezdica na zastavi EU ugasi, mi ćemo biti u tamnici. I možemo da se izgubimo u toj tamnici. Ako se radikalizaciji i vraćanju nacionalizma pruža pogodno tle, oni će naneti ogromnu štetu celom Balkanu. A kada Balkan ima problem, onda i Evropa ima problem”, zaključio je Zaev.

B92

Danas objavljeno

Građani za “crni petak” potrošili skoro 25 miliona KM

M.

Šef SZO zabrinut: “Razumijem sve zemlje”

M.

Sutkinja Drena Marin osuđena na zatvor i zabranu vršenja dužnosti

M.

Ostavite komentar