Zaev: I dalje smo razočarani i ljuti - BIGportal.ba
Region Vijesti

Zaev: I dalje smo razočarani i ljuti

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da Skoplje neće dozvoliti da, kako je naveo, istorijska greška EU da odloži pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ponovo otvori probleme u njegovoj zemlji, ali i u regionu.

“I dalje smo razočrani, ljuti i pomalo frustrirani, jer smo dobili obećanje Evropske unije da će oni, kada mi ispunimo svoje, oni ispuniti svoje, i nisu uspjeli”, rekao je Zaev za “Politiko”.

Briselski portal navodi da se posljedice odbijanja EU od prošlog mjeseca mogu osjetiti, ne samo u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, već svuda na zapadnom Balkanu i šire.

Zaev je podsjetio da je Balkan ne tako davno bio “bomba koja otkucava”.

“Ne želimo da dozvolimo da takva istorijska greška (podstakne) nacionalizam, radikalizam, populizam, da opet otvori međuetničke probleme ovde u mojoj zemlji, ali i širem regionu”, rekao je Zaev, prenosi “Blic”.

Politiko podsjeća da se francuski predsjednik Emanuel Makron nije sam sam usprotivio pregovorima o članstvu u EU za Sjevernu Makedoniju, zemlju sa oko dva miliona ljudi, na samitu u Briselu prošlog mjeseca, ali da je on je bio pokretačka snaga te odluke.

Francuski lider je tvrdio da EU mora da se reformiše prije širenja na nove članice i pozvao je na preispitivanje procesa pristupanja, za koji je prigovorio da mu nedostaje transparentnost i da se u slučaju da zemlja kandidat promijeni politički kurs, ne može preokrenuti, već samo zamrznuti.

Način na koji je Makron govorio o regionu je, prema ocjenama Politika, bolan i za ostale lidere zapadnog Balkana.

Zaev je rekao da će se, uprkos odlukama EU, držati Prespanskog sporazuma sa Grčkom o promjeni imena Makedonije.

“To je dobar sporazum, dovoljno fer za obe strane. Implementacija se mora nastaviti jer donosi koristi za obe strane”, rekao je Zoran Zaev.

TANJUG

Danas objavljeno

Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa RS

M.

Tuga u Brčkom: Ukopano sedam žrtava požara

M.

Težak udes kod Doboja

M.

Ostavite komentar