Zaduženja Srpske idu po planu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Zaduženja Srpske idu po planu

Zaduženja Republike Srpske idu po planu. Tako je odradjena još jedna emisija obveznica Republike Srpske u iznosu 30 miliona maraka.

Dok su poslanici ove sedmice još jednom raspravljali o dugu i upravljanjem dugom u Republici Srpskoj na drugoj strani plan je još jednom ispunjen. 

Još jedno zaduženje Srpske emisijom obveznica je odrađeno. Posljednjom emisijom obveznica kojima je trgovano na banjalučkoj berzi, a riječ je o 30 000 obveznica nominalne cijene obveznice od 1.000 KM stiglo je novo zadzuženje od 30 miliona maraka. 

Efektivna kamatna stopa je 2,3%, a rok dospijeća 10 godina. 

Pojedini ekonomisti godinama upozoravaju na zaduženja bez plana koja služe za kratkoročne obaveze i krpljenje budžetskih rupa a ne za dugoročna ulaganja koja bi trebala da na kraju donesu korist po Republiku Srpsku i društvo.

Ova zaduženja dobro zvuče jer novac dolazi odmah a vraća se nekad kasnije ali u principu ovakva zaduženja nisu dobra jer se ne poštuju ekonomski principi.

Republika Srpska se emisijom obveznica zadužuje po planu koji je usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Prethodna emisija obveznica bila je u avgustu. Ukupno za sada 36 emisija obveznica Republike Srpske.

Danas objavljeno

Kon: Zabrinjava povratak, doneće sa sobom i viruse

M.

Pijani narodni poslanik vozilom udario tinejdžerku u Prijedoru

M.

Potvrđena optužnica zbog propalih vakcina u Prijedoru

M.

Ostavite komentar