Zadnji put ratovali pre 200 godina, a potrošiće milijarde na borbene avione? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zadnji put ratovali pre 200 godina, a potrošiće milijarde na borbene avione?

Švajcarska koja je zadnji put ratovala s nekom stranom silom pre više od 200 godina, planira da potroši milijarde franaka na nove borbene avione.

Mnogi se tome protive, ističući da neutralna zemlja ne može da priušti takav trošak, te ocenjujući da joj nisu potrebni najmoderniji avioni za zaštitu teritorije.

Napominju takođe da ni Irska, Malta ni Luksemburg nemaju mlazne avione pa bi planirana investicija od šest milijardi švajcarskih franaka bila bacanje novca, prenosi Index.

“Ko je naš neprijatelj? Ko napada malu, neutralnu zemlju, okruženu NATO-om”, pita se Priska Seiler Graf, predstavncia socijademokrata u švajcarskom parlamentu. “To je zaista apsurdno.”

Odluka na referendumu

Birači će se o tome izjasniti 27. septembra.

Odobrenje plana na obvezujućem referendumu omogućilo bi vladi da iduće godine izabere između Erbasovog aviona Eurofighter, Rafala francuskog Dassaulta, Boingovog F/A-18 Super Hornet, ili Lockheed Martinovog aviona F35-A Lightning II.

Avion bi zamenio švajcarsku flotu starih aviona tipa 30 F/A-18 Hornet koji se 2030. povlače iz upotrebe.

Seiler Graf kazala je da jeftinije alternative, kao što je borbena verzija Leonardovog M346, nude bolju vrednost od “skupih igračaka” koje se razmatraju.

“Potrebni su nam novi avioni, to nije sporno, ali kupovina lakših, jednostavnijih aviona bila bi dovoljna”, kazala je. “Bilo bi bolje imati Fijat od Maseratija.”

Danas objavljeno

Građani da glasaju protiv korumpiranih političara!

M.

Republika Srpska vraća nadležnosti 10. decembra

M.

Počeo razgovor Putina i Bajdena

M.

Ostavite komentar