Začinite hranu po savjetima vrhunskih kuvara - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Začinite hranu po savjetima vrhunskih kuvara

Svako umjetničko remek-djelo odlikuje se svojom jednostavnošću.

Malo bosiljka pretvoriće ručak u divnu mediteransku melodiju, a malo kurkume učiniće večeru egzotičnom orijentalnom pričom. Svako jelo uz malo bibera, mljevene paprike i peršuna postaje drugi film. Neka jelo bude platno, a grančica ruzmarina vaš kist.

Iako možda niste umjetnici u kuhinji, možete jednostavno postati vrhunski kuvari – recept za to je pravilna upotreba začina, a nekoliko savjeta vrhunskih kuvara pomoći će vam ukoliko želite maksimalan učinak u kuhinji.

Većinu začina najbolje bi bilo dodati na samom početku kuvanja jela jer će tako imati najveći efekat. Začini koje treba da dodate odmah na početku pripreme jela su oni koji su u većim komadima – poput bibera, đumbira, klinčića, dok papriku ne bi trebalo da stavljate u jelo čim krenete s kuvanjem jer bi mogla izgubiti većinu ukusa – nju je najbolje stavljati postepeno, u nekoliko navrata. 

ZELENASTI ZAČINI

Pred kraj kuvanja pretežno jelu treba da se dodaju zelenasti začini, poput peršuna, mente, bosiljka, timjana i slično, njima je za puštanje esencijalnih ulja potrebno samo da se zagriju. Nešto ranije ili na početku odmah možete staviti ruzmarin, lovorov list, kadulju i origano jer oni postepeno ispuštaju svoju aromu, a puštanje arome možete pospješiti ukoliko ove začine malo smrvite prstima prije dodavanja. 

ZAČINI U HLADNIM JELIMA

U hladna jela poput preliva za salatu, voće i voćne sokove začine treba staviti nekoliko sati prije posluživanja da bi se stajanjem mogli fino uvezati ukusi. Začine i bilje treba da koristite kako bi poboljšali ukus jela, a ne da ga prekrijete. Zbog toga treba pažljivo birati kombincije i ne pretjerivati s mnogo različitih začina. 

KOLIČINA

Kada je u pitanju količina začina koje treba stavljati teško je odrediti pravilo jer to zavisi od vrste jela. Ukoliko nemate tačan recept najbolje bi bilo da počnete s jednom četvrtinom čajne kašike začina na obrok za četiri osobe, odnosno na otprilike pola kilograma mesa ili dva tanjira supe ili umaka. Oštrije začine poput kajenske paprike i bijelog luka je potrebno na tu količinu staviti u manjem omjeru – jednu osminu čajne kašike.

Danas objavljeno

Trikovi kako izabrati savršene kestene, ispeći ih i lako oguliti

Vanja A

Zašto je tuširanje hladnom vodom veoma zdravo?

Vanja A

Štrudla od jabuka: Najlakši recept za kolač koji miriše na djetinjstvo

Vanja A

Ostavite komentar