Sečuanski biber je važan začin u kineskoj i indijskoj kuhinji, koji se koristi za začinjvaanje slanih i slatkih jela. Osim blage začinjenosti, nema prave veze sa klasičnim biberom.
Dobija se od dve vrste biljaka iz roda Zanthokilum, zbog čega ima laganu citrusnu notu koja se odlično kombinuje sa pečurkama i mahunarkama, kao i sa egzotičnim desertima.
U tradicionalnoj kineskoj medicini ovaj začin se vekovima koristio kao uništavač loših bakterija, pa je posebno popularan među siromašnijim stanovništvom, koje ponekad ne može da bira poreklo i svežinu namirnica.
Pored toga, ljuti začini su poznati i kao čistači creva, koji čiste neželjene uljeze. Najnovija istraživanja su pokazala da je ovaj začin odlično sredstvo za mršavljenje i borbu protiv celulita.
Kako se koristi?
Sečuanski biber u zrnu je najbolje lagano tostirati u tiganju, a zatim samleti. Za začinjavanje jela koriste se samo ljuske, a sjajna crna zrna se bacaju jer imaju gorak ukus i teksturu nalik pesku koja može da pokvari ukus jela.
Začin se najčešće dodaje na kraju kuvanja, a posebno se dobro kombinuje sa zvezdastim anisom i đumbirom u pripremi azijskih poslastica. U kombinaciji sa čili prahom, dobijate moćnu kombinaciju za začinjavanje egzotičnih jela.
Neki tvrde da sečuanski biber izaziva senzacije u ustima slične gaziranim pićima. Nakon konzumiranja može se primetiti peckanje, utrnulost i blago zujanje. Budite pažljivi sa doziranjem jer ova paprika ima alkalnu pH-vrednost, pa veća konzumacija može izazvati peckanje i utrnulost usana.