Raste na području od istočnog Mediterana do Azije, a posebno u Indiji koja je njegov najveći proizvođač. Kumin je nezaobilazni deo indijskih karija i brojnih drugih međunarodnih jela.
Tačnije, u kulinarstvu se koriste semenke kumina koje imaju pikantan sladak ukus sa tragovima gorčine, a koji je vrlo sličan anisu. Kumin je i vrlo jak začin, pa ga koristite u umerenim količinama.
U bliskoistočnoj kuhinji kumin se dodaje u sva jela sa pasuljem i leblebijom. Glavni razlog? Sprečava nadutost i gasove izazvane konzumacijom ovih mahunarki. Veče pre termičke obrade treba potopiti pasulj, a potom dodati malo kumina kod kuvanja.
Ako imate problema s nadutošću i gasovima, možete isprobati i tehniku žvakanja prstohvata semenki kumina nekoliko puta dnevno uz prethodnu konsultaciju s lekarom.
Neka istraživanja su pokazala da semenke kumina stabilizuju crevnu floru i mogu pomoći u lečenju gastrointestinalnih poremećaja, sprečavaju rast loših, i podstiču rast dobrih bakterija.
Kumin se na tržištu može naći u specijalizovanim prodavnicama začina ili zdrave hrane u obliku semenki ili praha.