Zabrinuti zbog isporuke: Sve više država svijeta razmatra kombinovanje vakcina - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zabrinuti zbog isporuke: Sve više država svijeta razmatra kombinovanje vakcina

Sve veći broj zemalja svijeta razmišlja o kombinovanju različitih vakcina protiv kovida-19, tako da se u prvoj dozi primi vakcina jednog, a u drugoj drugog proizvođača, ili o davanju dodatne doze.

Takva razmišljanja dolaze usljed kašnjenja u snabdijevanju i zabrinutosti za bezbjednost zbog čega su usporili programi vakcinacije.

U toku je i nekoliko medicinskih studija za ispitivanje efikasnosti zamjene vakcina protiv kovida-19, a studija Univerziteta Oksford, objavljena juče, pokazala je da se kombinacijom vakcina, gdje se vakcina “Fajzer” daje nakon prve doze vakcine “AstraZeneka”, proizvodi više antitijela nego sa dvije doze “AstraZeneke”, prenosi agencija Rojters.

Države koje razmatraju ili su se opredijelile za takvo rješenje su Bahrein, Kanada, Italija, Rusija, Južna Koreja, Španija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države.

Na primjer, italijanska medicinska agencija AIFA je saopštila 14. juna da ljudi mlađi od 60 godina, koji su vakcinisani prvom dozom vakcine “AstraZeneka”, mogu da prime drugačiju vakcinu za drugu dozu.

Istovremeno, Rusija bi, kako je najavljeno, mogla započeti ispitivanja vakcine protiv kovida-19 koja kombinuje vakcinu “Sputnik V” i razne kineske vakcine i to u arapskim zemljama.

Danas objavljeno

Turska bijesna zbog Ukrajine: Imaju jedan zahtjev

M.

Izjava Turkovićeve dokaz da se raspala spoljna politika BiH

M.

Navijači u Australiji skandirali: Za dom spremni

M.

Ostavite komentar