"Zabrinjavajuće razmjere anticrnogorske histerije" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Zabrinjavajuće razmjere anticrnogorske histerije”

Crnogorski odbor CPC navodi da je skrnavljenje episkopskog dvora Eparhije ostroško-nikšićke samo dio anticrnogorske histerije, i poprima zabrinjavajuće razmjere.

Crkveni odbor nepriznate CPC ističe da je skrnavljenjem episkopskog dvora Eparhije ostroško-nikšićke, na kojem su nepoznati vandali, pod okriljem noći, kao što vandali i kukavice rade, iscrtali ocila na zidovima dvora, samo deo anticrnogorske histerije koja poslednjih meseci poprima zabrinjavajuće razmere, prenosi RTCG.

Kako se dodaje, združene političke i medijske snage u zemlji i van nje, svakodnevno, bez zazora i stida, manipulišu, kleveću, vređaju sve što nosi epuitet “crnogorskog”, uz mlaku reakciju države Crne Gore, njenih institucija i pojedinaca.

“Zato i ne čudi što je najnoviji incident uperen protiv vernika CPC, dočekan u opštoj ćutnji svih onih koji se, tobože, bave ljudskim pravima i slobodama. Nema reakcija nevladinog sektora, medija koji se deklarativno zovu nezavisnim. Nema osude niti jedne institucije sistema, posebno ombudsmana, a, izuzev saopštenja nikšićkog DPS-a, LS i SD-a, niti jedna druga partija, crnogorske ili građanske provinijencije, nije našla za shodno da reaguje i osudi čin vandalizma prema vernicima Crnogorske pravoslavne crkve, koji, zajedno sa ostalim poštovaocima naše crkve, u Episkopskom dvoru u Nikšiću, žive životom vere, suživota, bratske ljubavi i sloge”, napominju u CPC.

“Nikakvi grafiti, pretnje, ucene, nikakve ovozemaljske sile, neće pokolebati one koji znaju gde su, odakle su i kojoj crkvi pripadaju. I sam Episkopski dvor, nekadašnji Ljetnikovac kralja Nikole iz 1880.godine, obnovljen sa mnogo ljubavi i poštovanja, predat u vlasništvo CPC, svedok je slavne crnogorske istorije, svedok jednog posebnog vremena i ljudi, na koje smo beskrajno ponosni i koje nam niko ne može uzeti. Od države Crne Gore, kojoj tako verno služimo, kao što je Crnogorska autokefalna crkva kroz vekove uvek radila, očekujemo pravdu i istinu, očekujemo procesuiranje odgovornih i, pre svega, rešavanje pitanja i položaja naše crkve u državi u kojoj živimo”, zaključuje se u saopštenju Crkvenog odbora CPC.

Danas objavljeno

Kriminalne mreže sa Zapadnog Balkana postale ključni akteri na tržištu droge u EU

M.

Ruska vojska u ofanzivi: Uništeni tenkovi, raketni sistemi, likvidirani vojnici

M.

Najmanje osam ljudi poginulo u klizištu na Iskiji

M.

Ostavite komentar